MacBook me touchscreen për një përvojë të unifikuar

Pas “eksperimentit” të pasuksesshëm të kryer me Touch Bar (i prezantuar në 2016 dhe u hoq në 2021), Apple ka vendosur të zhvillojë një MacBook Pro me një ekran me prekje duke filluar nga viti 2025. Sipas Mark Gurman të Bloomberg, risia gradualisht do të prekë të gjithë Macs, pasi kompania Cupertino dëshiron t’u ofrojë përdoruesve një përvojë të unifikuar softuerike.

Ekranet me prekje dhe mikroLED në të ardhmen e Apple
Steve Jobs tha në vitin 2010 se “sipërfaqet me prekje nuk duhet të jenë vertikale”. Sot, megjithatë, shumë përdorues, veçanërisht ata më të rinj, duan një fletore me një ekran me prekje, edhe pse ergonomia nuk është ideale. Të gjithë prodhuesit kryesorë botërorë (Lenovo, HP, Dell, ASUS, Acer, Samsung, Microsoft) shesin këtë lloj pajisjeje, ndaj Apple është “detyruar” t’i bashkohet grupit.

MacBook Pro i parë me ekran me prekje pritet të prezantohet në vitin 2025. Përveç ndjekjes së trendit të tregut, Apple synon të unifikojë përvojën e softuerit në produkte të ndryshme. Ardhja e macOS Big Sur në vitin 2020 dhe përdorimi i çipave ARM bëri të mundur sjelljen e aplikacioneve iOS në Mac, por aplikacionet iOS nuk funksionojnë më mirë me një maus dhe tastierë. Kjo është arsyeja pse ju duhet të ofroni MacBook me ekrane me prekje.

Në vend që të blejnë një iPad dhe një tastierë magjike, përdoruesit do të mund të zgjedhin një fletore të vërtetë. Gjithashtu i ri do të jetë përdorimi i ekraneve të pronarit microLED, fillimisht në Watch Ultra deri në vitin 2024 dhe më vonë në iPhone, iPad dhe Mac. Qëllimi përfundimtar është gjithashtu zëvendësimi i çipave wireless nga Qualcomm dhe Broadcom. Në këtë mënyrë, Apple do të ketë kontroll të plotë mbi harduerin dhe softuerin.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/01/16/macbook-me-touchscreen-per-nje-pervoje-te-unifikuar/