Ky është sistemi i ri operativ “Made in Russia” – tashmë është aktiv në Moskë

Anulimi i Windows në Rusi në qershor 2022, i cili u bë si një sanksion kundër Moskës pas pushtimit të Ukrainës, i detyroi zhvilluesit e vendit të krijonin një sistem të ri operativ “Made in Russia”: këtu keni “M OS”.

Bazuar në kernelin Linux, ky sistem operativ është krijuar për përdorim në institucionet arsimore dhe është zhvilluar nga Departamenti i Teknologjive të Informacionit të Qytetit të Moskës. Është një ekip prej 25 zhvilluesish që punuan për gjashtë muaj në një komplet shpërndarës të furnizuar tashmë në shkollat ​​në kryeqytet, duke përfshirë PC, laptopë dhe tabela të bardha interaktive.

Brenda sistemit operativ, i cili vjen me një dizajn mjaft të pastër që duket si një hibrid midis Windows dhe macOS, gjejmë shfletues si Chromium dhe Mozilla Firefox, si dhe klientë të postës elektronike si Mozilla Thunderbird dhe suita zyrash si LibreOffice. Prandaj, kompleti i aplikacionit me burim të hapur tashmë është i integruar dhe i projektuar posaçërisht për mësuesit dhe studentët.

Ndër avantazhet kryesore duket se është ndërfaqja intuitive, stabiliteti i sistemit operativ dhe një gjoja “nivel i lartë i sigurisë kibernetike”. Ky informacion është i vështirë të konfirmohet pasi është një OS i destinuar të qëndrojë gjithsesi në Rusi; nëse asgjë tjetër, është një përpjekje e madhe për konvertimin e kompjuterëve të vendit në një sistem operativ kombëtar. Mbështetja e ekipit të Shkollës Elektronike të Moskës (MES), së bashku me aplikacionet e para-instaluara dhe programet e specializuara për mësues dhe studentë, mund ta bëjnë “M OS” një zgjedhje popullore për shkollat ​​në Moskë dhe më gjerë.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/02/14/ky-eshte-sistemi-i-ri-operativ-made-in-russia-tashme-eshte-aktiv-ne-moske/