Kaspersky: Kontrolli dhe monitorimi i pajisjes inteligjente ndryshon midis burrave dhe grave

Një hulumtim i ri global, i udhëhequr nga Kaspersky, eksploron zakonet kryesore dixhitale, barrierat dhe përdorimin e pajisjeve inteligjente shtëpiake, duke zbuluar se ka një hendek midis atyre që merren me menaxhimin dhe blerjen e pajisjeve inteligjente në shtëpi. Në veçanti, 72% e meshkujve janë përgjegjës për instalimin e pajisjeve inteligjente në shtëpi, krahasuar me pak më pak se gjysma (47%) e femrave.

Sipas një analize të tregut dixhital, numri i shtëpive me pajisje aktive shtëpiake inteligjente pritet të arrijë në 573.7 milionë përdorues deri në vitin 2026, me një rritje të pritshme prej 25%.

Rezultatet e sondazhit të Kaspersky tregojnë se janë meshkujt (75%) ata që merren më shpesh me pajisjet inteligjente të familjes, krahasuar me 50% të femrave. Kjo ndodh gjithashtu kur ju duhet të ndryshoni cilësimet e Wi-Fi të ruterit ose të shtoni pajisje të reja në rrjetin tuaj. Situata është pothuajse e njëjtë kur bëhet fjalë për instalimin e softuerëve dhe aplikacioneve në kompjuterë: 72% e meshkujve janë përgjegjës për këtë, krahasuar me 47% të femrave.

Trendi po ndryshon në lidhje me zakonet dixhitale të fëmijëve. Të dhënat e hulumtimit tregojnë se të dy prindërit (67% burra dhe 54% gra) janë po aq të gatshëm të kontrollojnë sa kohë kalojnë fëmijët e tyre në pajisje.

“Pajisjet dhe zgjidhjet inteligjente të shtëpisë mund të përmirësojnë dhe lehtësojnë ndjeshëm aktivitetet e përditshme. Çdo familje vendos në mënyrë të pavarur se si t’i shpërndajë rolet në mënyrë më adekuate. Në të njëjtën kohë, pika kyçe është se pajisjet moderne inteligjente dhe zgjidhjet e sigurisë duhet të jenë të aksesueshme për të gjithë, pavarësisht nga gjinia dhe mosha,” komentoi Marina Titova, Zëvendës Presidente, Marketingu i Produkteve të Konsumatorit në Kaspersky.

Raportin e plotë e gjeni në linkun e mëposhtëm.

Për të mbrojtur të gjitha pajisjet inteligjente, ekspertët e Kaspersky rekomandojnë:

•Mos blini pajisje shtëpiake inteligjente të dorës së dytë, firmware-i i tyre mund të jetë modifikuar nga pronarët e mëparshëm për të lejuar kriminelët kibernetikë të kontrollojnë ekosistemet e shtëpisë inteligjente të përdoruesve.

•Mos harroni të ndryshoni fjalëkalimin tuaj të paracaktuar – është e rëndësishme të përdorni një fjalëkalim të fortë dhe ta përditësoni rregullisht.

•Siguroni rrjetin tuaj duke i mbajtur konfidenciale numrat serialë, adresat IP dhe informacione të tjera të ndjeshme. Mos i shpërndani pajisjet inteligjente të përdoruesve në rrjetet sociale.

•Instaloni një zgjidhje të besueshme sigurie për të mbrojtur të gjithë ekosistemin e shtëpisë inteligjente.

•Qëndroni gjithmonë të përditësuar mbi përditësimet më të fundit dhe zbulimin e dobësive pasi zgjidhni një aplikacion ose pajisje të veçantë. Instaloni menjëherë të gjitha përditësimet e lëshuara nga zhvilluesit.

Kaspersky porositi Arlington Research për të kryer një kërkim sasior në internet me 21,645 pronarë të pajisjeve shtëpiake inteligjente në 21 vende, duke përfshirë Shtetet e Bashkuara, Mbretërinë e Bashkuar, Gjermaninë, Italinë, Spanjën, Kinën, Meksikën, Brazilin, Kilin, Rusinë, Turqinë, Francën, vende. Holanda, Portugalia, India, Indonezia, Filipinet, Peruja, Afrika e Jugut, Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Arabia Saudite.

Rreth Kaspersky

Kaspersky është një kompani globale e sigurisë kibernetike dhe privatësisë dixhitale e themeluar në vitin 1997. Ekspertiza e thellë e Kaspersky në inteligjencën dhe sigurinë e kërcënimeve transformohet vazhdimisht në zgjidhje dhe shërbime inovative për të mbrojtur bizneset, infrastrukturën kritike, qeveritë dhe përdoruesit në mbarë botën. Portofoli i gjerë i zgjidhjeve të sigurisë të kompanisë përfshin mbrojtjen e pikës fundore të industrisë dhe një sërë zgjidhjesh dhe shërbimesh të specializuara për të luftuar kërcënimet dixhitale të sofistikuara dhe në zhvillim. Më shumë se 400 milionë përdorues mbrohen nga teknologjitë Kaspersky dhe ne ndihmojmë 240,000 klientë biznesi të mbrojnë atë që ka më shumë rëndësi për ta.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/03/13/kaspersky-kontrolli-dhe-monitorimi-i-pajisjes-inteligjente-ndryshon-midis-burrave-dhe-grave/