Kalendari Historik 5 Mars 2023

1931 – Nënshkruhet, pakti Gandhi-Irëin. ‘Pakti Gandhi-Irëin’ ishte një marrëveshje politike e nënshkruar nga Mohandas Karamchand Gandhi dhe Lord Irëin, mëkëmbësi i atëhershëm i Indisë, më 5 mars 1931 përpara konferencës së dytë të tryezës së rrumbullakët në Londër. Konferenca e dytë e tryezës së rrumbullakët u mbajt nga shtatori deri në dhjetor 1931 në Londër.

 

1943 – Lind në Poggio Bustone, Lucio Battisti. Battisti, ishte një kompozitor me ndikim italian. Ai njihet gjerësisht për këngët që përcaktuan epokën e vonë të viteve 1960 dhe 1970 të shkrimit të këngëve italiane. Një nga këngëtarët dhe muzikantët më të mëdhenj, të të gjitha kohërave, ai konsiderohet si një nga figurat më të mëdha në historinë e muzikës italiane si kompozitor dhe interpretues i këngëve të tij, ashtu edhe si kompozitor për artistët e tjerë.

 

1953 – Vdes në moshën 62 vjeçare, Sergey Prokofiev. Prokofiev, ishte një kompozitor, pianist dhe dirigjent rus. Si krijuesi i kryeveprave të njohura nëpër zhanre të shumta muzikore, ai vlerësohet si një nga kompozitorët kryesorë të shekullit të 20-të. Punimet e tij përfshijnë pjesë të tilla të dëgjuara gjerësisht si March from The Love for Three Oranges, suita Lietnant Kijé, baleti Romeo and Juliet.

 

1960 – Presidenti indonezian Sukarno hodhi poshtë Dewan Perwakilan Rakyat (DPR), 1955 parlamentin e zgjedhur në mënyrë demokratike dhe zëvendësoi me DPR-GR, parlamentin e anëtarëve të tij të zgjedhur. Këshilli Përfaqësues i Popullit të Republikës së Indonezisë, i përthyeshëm në mënyrë alternative si Dhoma e Përfaqësuesve ose si Shtëpia e Përfaqësuesve të Popullit, është një nga dy asambletë e zgjedhura legjislative kombëtare në Indonezi.

 

1974 – Gjatë Luftës së Yom Kippur, forcat izraelite tërhiqen nga bregu perëndimor i Kanalit të Suezit. Konflikti në Yom Kippur, gjithashtu i njohur si Lufta arabo-izraelite e vitit 1973, ishte një fushatë, nga një koalicion i shteteve arabe të udhëhequr nga Egjipti dhe Siria kundër Izraelit. Lufta u zhvillua kryesisht në Sinai dhe Golan të pushtuar nga Izraeli gjatë Luftës Gjashtë-ditore 1967 me disa luftime në Egjipt dhe Izraelin verior.

 

1979 – Sondat sovjetike Venera 11, Venera 12 dhe sateliti diellor gjermano-amerikan Helios II goditen nga rrezet gama “jashtë shkallës” që çojnë në zbulimin e përsëritësve të butë të gama. Në astronominë e rrezeve gama, plasjet e rrezeve gama (GRB) janë shpërthime jashtëzakonisht energjike që janë vërejtur në galaktikat e largëta. Ato janë ngjarjet më të ndritshme elektromagnetike që dihet se ndodhin në univers.

 

1981 – ZX81, një kompjuter pionier britanik në shtëpi, është nisur nga Sinclair Research dhe do të shesë mbi 1.5 milion njësi në të gjithë botën. Ky kompjuter u krijua në Mbretërinë e Bashkuar në Mars 1981 si pasardhësi i ZX80 i Sinclair dhe i dizajnuar të ishte një hyrje me kosto të ulët për informatikën në shtëpi për publikun e gjerë. ZX81 u krijua të jetë i vogël, i thjeshtë, i lirë.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-5-mars-2023/