Kalendari Historik 31 Mars 2024

1913 – Shoqëria e Koncerteve në Vjenë u rebelua gjatë një shfaqje të muzikës moderniste nga Arnold Schoenberg, Alban Berg, Alexander von Zemlinsky dhe Anton von Webern, duke shkaktuar një fund të parakohshëm të koncertit për shkak të dhunës; ky koncert u bë i njohur si Skandalkonzert. Publiku, i tronditur nga ekspresionizmi dhe eksperimentalizmi i Shkollës së Dytë Vjeneze, filluan trazirat dhe koncerti mbaroi para kohe.

 

1933 – Trupat e Ruajtjes Civile janë krijuar me misionin për të lehtësuar papunësinë e shfrenuar në Shtetet e Bashkuara. Korpusi i Konservimit Civil (CCC) ishte një program vullnetar për lehtësimin e punës publike që funksiononte nga viti 1933 deri në vitin 1942 në Shtetet e Bashkuara për burra të papunë, të pamartuar. Fillimisht për të rinjtë e moshës 18-25 vjeç, ajo u zgjerua përfundimisht në moshat 17-28 vjeç.

 

1943 – Lind në New York, Christopher Walken. Walken, është një aktor amerikan, këngëtar, komedian, regjisor, producent, skenarist dhe kërcimtar, i cili është shfaqur në më shumë se 100 filma dhe programe televizive. Disa nga filamt e tij janë, Annie Hall, The Deer Hunter, The Dogs of War, The Dead Zone, A View to a Kill, Batman Returns, True Romance, Pulp Fiction, Antz, Vendetta, Sleepy Hollow, Joe Dirt, Catch Me If You Can.

 

1951 – Remington Rand dorëzon kompjuterin e parë UNIVAC I, pranë Byrosë të Regjistrimit të Shteteve të Bashkuara. UNIVAC I (Universal Automatic Computer I) ishte qëllimi i parë i përgjithshëm elektronik i kompjuterit digjital për përdorimin e biznesit të prodhuar në Shtetet e Bashkuara. Ajo u hartua kryesisht nga J. Presper Eckert dhe John Mauchly, shpikësit e ENIAC.

 

1966 – Bashkimi Sovjetik lëshon Luna 10 e cila më vonë bëhet sonda e parë hapësinore që hyn në orbitë rreth Hënës. Luna 10 seri E-6S ishte një program Luna i Bashkimit Sovjetik i vitit 1966, mision robotik hapësinor, i quajtur edhe Lunik 10. Ai, ishte sateliti i parë artificial i Hënës. Kjo platformë u lëshua nga Baikonuri, dhe qëndroi në hapësirë për 60 ditë me radhë. Ajo, peshonte afro 2 ton.

 

1980 – Vdes në moshën 66 vjeçare, Jesse Owens. Owens, ishte një atlet amerikan i pistës dhe fushës që mori katër medalje ari, në Lojërat Olimpike të 1936. Owens u specializua në sprints dhe kërcimin e gjatë, dhe u njoh në jetën e tij si “ndoshta atleti më i madh dhe më i famshëm në histori dhe histori fushë”. Ai u rendit nga ESPN si atleti i gjashtë më i madh i Amerikës së Veriut të shekullit të 20-të dhe me gradën më të lartë në sportin e tij.

 

1985 – Wrestle Mania e parë, ngjarja më e madhe e mundjes nga WWE (atëherë WWF), zhvillohet në Madison Square Garden në qytetin e New York. WrestleMania është një ngjarje profesionale e mundjes që prodhohet çdo vit midis mesit të marsit deri në mes të prillit nga WWE, një promovim profesional në Amerikën e mundjes me qendër në Stamford, të Connecticut. Mundja në WrestleMania, është një nga eventet më të ndjekura në SHBA.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-31-mars-2024/