Kalendari Historik 30 Qershor 2022

1934 – Zhvillohet, Nata e thikave të gjata, e cila konsiston në spastrimin e dhunshëm e rivalëve të tij politikë në Gjermani, nga Adolf Hitleri. Të paktën 85 njerëz vdiqën gjatë spastrimit, megjithëse numri i vdekjeve përfundimtare mund të ketë qenë në qindra. Siaps studimeve historike, ato, shkonin nga 700 deri në 1000 vetë.

 

 

1953Chevrolet Corvette e parë paraqet, linjën e montimit në Flint, të Michiganit. Chevrolet Corvette, e njohur në mënyrë koloquiale si Vette, është një makinë sportive me dy dyer, me dy pasagjerë, e prodhuar dhe tregtuar nga Chevrolet në më shumë se 60 vjet të prodhimit dhe tetë gjenerata të projektimit të kësaj makine.

 

 

1966 – Lind në New York, Mike Tyson. Tyson, është një ish boksier profesionist  amerikan që garoi nga 1985 deri në 2005. Ai mbretëroi si kampioni i padiskutueshëm botëror në peshë të rëndë dhe mban rekordin si boksieri më i ri që fitoi një titull në peshën e rëndë, kur ai ishte  20 vjeç e katër muaj dhe 22 ditë.

 

 

1971 – Ekuipazhi i anijeve hapësinore Sovjetike Soyuz 11, pësojnë aksident kur furnizimi i tyre ajror shpërthen nga një valvul e dëmtuar. Kjo ishte një nga tragjeditë më të madha hapësinore të Bashkimit Sovjetik, të ndodhura ndonjëherë. Tre anëtarët e ekuipazhit të Soyuz 11, janë njerëzit e vetëm që dihet se kanë vdekur në hapësirën kozmike.

 

1977 – Shpërbëhet, Organizata e Traktatit të Azisë Juglindore. Organizata e Traktatit të Azisë Juglindore (SEATO) ishte një organizatë ndërkombëtare për mbrojtjen kolektive të Azisë Juglindore e krijuar nga Traktati i Mbrojtjes Kolektive të Azisë Juglindore, ose Pakti i Manilas, i nënshkruar nga këto vende, në shtator të vitit 1954.

 

 

1997Mbretëria e Bashkuar transferon sovranitetin mbi Hong Kong në Kinë. Transferimi i sovranitetit mbi Hong Kongun, ndodhi në mesnatën në fillimin e 1 korrikut 1997, kur Mbretëria e Bashkuar i dha fund administrimit për koloninë e Hong Kongut dhe e ktheu kontrollin e territorit në Kinë. Hong Kongu u bë një rajon i veçantë administrativ.

 

2012 – Vdes në moshën 96 vjeçare, Yitzhak Shamir. Shamir, ishte një politikan izraelit dhe Kryeministri i shtatë i Izraelit, duke shërbyer dy mandate, 1983–84 dhe 1986–1992. Para themelimit të Izraelit, ai ishte një udhëheqës i grupit militant Lehi. Pas themelimit të shtetit izraelit ai shërbeu në Mossad midis 1955 dhe 1965 dhe si Anëtar i Knesset.

 

 

 


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-30-qershor-2022/