Kalendari Historik 29 Korrik 2022

1900 – Në Itali, Mbreti Umberto I i Italisë, vritet nga një atentat, nga anarkisti Gaetano Bresci. Ndërsa mbreti ishte duke vizituar Monzën, më 29 korrik 1900, Bresci e qëlloi atë katër herë me një revolver me pesë goditje të markës 32 SM. Një monument, në rajonin e Cappella Espiatori, u ngrit më vonë në vendin ku u vra mbreti.

 

1925 – Lind në Chios, Mikis Theodorakis. Theodorakis, është një kompozitor lirik grek që ka kontribuar në muzikën bashkëkohore greke me mbi 1000 vepra. Ai vazhdimisht ka kundërshtuar regjimet shtypëse dhe ishte një zë kryesor kundër junta Greke 1967-74, e cila e burgosi ​​dhe ndaloi këngët e tij. Disa nga kryeveprat e tij shërbyen si kolona zanore.

 

1948 – Pas një ndërprerje prej 12 vjetësh të shkaktuar nga Lufta e Dytë Botërore, Olimpiada e parë Verore që do të zhvillohet që nga Lojërat Olimpike Verore të vitit 1936 në Berlin, hapen zyrtarisht në Londër. Kjo ishte rasti i dytë që Londra kishte pritur Lojërat Olimpike, pasi i kishte zhvilluar më parë ato në 1908, 40 vjet më parë.

 

1957 – Themelohet, Agjensia Ndërkombëtare e Energjisë Atomike. Agjensia Ndërkombëtare e Energjisë Atomike (IAEA) është një organizatë ndërkombëtare që kërkon të promovojë përdorimin paqësor të energjisë bërthamore dhe të frenojë përdorimin e saj me çdo kusht, dhe për çdo qëllim ushtarak, duke përfshirë dhe armët bërthamore.

 

1958Presidenti amerikan Dwight D. Eisenhower nënshkruan në ligj Aktin Kombëtar të Aeronautikës dhe Hapësirës, i cili krijon Administratën Kombëtare të Aeronautikës dhe Hapësirës (NASA). Para dekretimit, eksplorimi i hapësirës konsiderohej kryesisht një ndërmarrje ushtarake, në përputhje me modelin sovjetik që kishte nisur satelitin e parë orbital.

 

1973 – Gjatë garave automobilistike të Grand Prix Hollandez, piloti Roger Williamson u vra në garë, pasi një skopim i dyshuar i gomave bëri që makina të futej në barrierat me shpejtësi të lartë. Ky aksident, do të konsiderohej si një ndër më të rëndët në historinë e automobilistike të Grand Prix. Më vonë veshjet anti-zjarr u bënë të detyrueshme.

 

1983 – Vdes në moshën 83 vjeçare Luis Bunuel. Bunuel, ishte një regjisor spanjoll i cili, punoi në Francë, Meksikë, dhe Spanjë. Shtatë filmat e Buñuel përfshihen në sondazhin e kritikëve të Sight & Sound për vitin 2012, në 250 filmat më të mirë të të gjitha kohërave. Ai cilësohet si kineasti më i mirë spanjoll i të gjithë kohërave.

 

2005 – Astronomët njoftojnë zbulimin e tyre të planetit me përmasa të vogla, Eris. Planeti Eris u zbulua në Janar 2005 nga një ekip me qendër Observatori Palomar i udhëhequr nga Mike Brown dhe zbulimi i tij u verifikua më vonë në po atë vit. Në Shtator 2006 ajo u emërtua sipas emrit të perëndeshës greke së grindjeve dhe mosmarrëveshjeve.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-29-korrik-2022/