Kalendari Historik 27 Mars 2023

1945 – Gjatë Luftës së Dytë Botërore, fillon Operacioni Starvation ku, minierat, portet detare dhe rrugët ajrore të Japonisë, iu nënshtrohen bombardimeve masive nga ana e aviacionit ushtarak të SHBA-së. Ky operacion ushtarak, ndikoi shumë në dobësimin e fuqisë ekonomike dhe ushtarake të Japonisë në këtë konflikt botëror. Ndërkohë, Argjentina i shpall luftë fuqive të Boshtit.

 

1963 – Lind në Knoxville, Quentin Tarantino. Tarantino, është një regjisor dhe aktor amerikan. Filmat e tij karakterizohen nga skenarë tregimesh jolineare, estetizimi i dhunës, skena të gjera dialogu, referenca për kulturën popullore dhe një larmi filmash të tjerë, fonogramë që përmbajnë kryesisht këngë dhe pjesë të pikëve nga vitet 1960 deri në vitet ’80, histori alternative, etj, tiparet e filmit neo-noir.

 

1968 – Vdes në moshën 34 vjeçare, Yuri Gagarin. Gagarin, ishte një pilot dhe kozmonaut i Forcave Ajrore Sovjetike që u bë njeriu i parë që udhëtoi në hapësirën e jashtme, duke arritur një moment kryesor në Garën Hapësinore. Kapsula e tij Vostok 1 përfundoi një orbitë të Tokës më 12 Prill 1961. Gagarin u bë një njeri i famshëm ndërkombëtar dhe iu dha shumë medalje dhe tituj, duke përfshirë Heroin e Bashkimit Sovjetik, nderin më të lartë të kombit të tij.

 

1977 – Ndodh, aksidenti i aeroporti të Tenerifes. Dy avionë Boeing 747 përplasen në një pistë të mjegullt në Tenerife në Ishujt Kanarie, duke vrarë 583 pasagjerë (të 248 pasagjerët të  avionit KLM dhe 335 të tjerët në avionin Pan Am). 61 të tjerë, mbijetuan në fluturimin në Pan Am. Pëprlasja e dy avionëve, shkaktoi pëverç viktimave, dhe një kaos të madh në këtë aeroport. Ky është aksidenti më vdekjeprurës i aviacionit në histori.

 

1981 – Lëvizja Solidarnost në Poloni zhvillon një grevë paralajmëruese, në të cilën të paktën 12 milion polakë largojnë punën e tyre për katër orë. Greva ishte planifikuar për të Martën, 31 Mars 1981. Dy ditë më vonë, u zhvillua një grevë paralajmëruese katër orëshe kombëtare. Ishte greva më e madhe në historinë e jo vetëm Bllokut Sovjetik por edhe vetë Polonisë. Sipas disa burimeve, 15 milion Polakë morën pjesë në të.

 

1993 – Ish kryeministri italian dhe drejtuesi i Demokracisë së Kristiane, Giulio Andreotti, akuzohet për marrdhënie me mafian nga gjykata e Palermos. Andreotti, Në kulmin e prestigjit të tij si burrë shteti, Andreotti iu nënshtrua ndjekjeve penale. I akuzuar për bashkëpunim me Cosa Nostra, gjykatat nuk mund të vërtetonin se ai i kishte mbajtur lidhjet e tij me ta pas 1980, dhe e vendosi çështjen jashtë kohe.

 

2014 – Filipinet nënshkruan një marrëveshje paqeje me grupin më të madh të rebelëve muslimanë, Frontin Islamik Çlirimtar Moro, duke i dhënë fund konflikteve me dekada. Sipas marrëveshjes, separatistët islamikë do t’ia kthenin armët e tyre zjarrit një pale të tretë, e cila do të zgjidhej nga rebelët dhe qeveria e Filipineve. MILF pranoi të dekompozojë krahun e saj të armatosur, BIAF.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-27-mars-2023/