Kalendari Historik 26 Maj 2023

1908 – Greva e parë e madhe tregtare e naftës në Lindjen e Mesme u bë në Masjed Soleyman në jug-perëndim të Persisë. Të drejtat për burimin u fituan shpejt nga Kompania e Naftës Anglo-Persiane. Kjo ishte hera e parë që nafta u zbulua në Lindjen e Mesme, duke ndryshuar historinë e rajonit. Zbulimi i naftës çoi në zhvillimin e industrisë petrokimike dhe gjithashtu krijimin e industrive që vareshin fuqimisht nga nafta.

 

1940 – Gjatë Luftës së Dytë Botërore, zhvillohet Operacioni Dynamo. Ky operacion, ishte evakuimi i ushtarëve aleatë gjatë Luftës së Dytë Botërore nga plazhet dhe porti i Dunkirk, në veri të Francës, midis 26 majit dhe 4 qershorit 1940. Operacioni filloi pasi një numër i madh trupash belge, britanike dhe franceze u rrethuan nga trupat gjermane gjatë betejës gjashtë javore të Francës.

 

1968 – Në Islandë ndodh proçesi i H-dagurinn, ky ndryshimet e trafikut nga ngjarja në të majtë tek vozitja në të djathtë bëhen, gjatë natës. Vendimi i Suedisë për të ndryshuar trafikun në të djathtë në vitin 1967, duke e sjellë atë në përputhje me vendet e tjera Nordike, gjithashtu ndikoi në vendimin e Islandës. Për më tepër, Islanda po priste një numër vizitorësh nga Shtetet e Bashkuara dhe Evropa.

 

1969 – Gjatë Programit Apollo, Apollo 10 kthehet në Tokë pas një testi të suksesshëm tetë ditor të të gjithë përbërësve të nevojshëm për zbarkimin e ardhshëm të Hënës së ardhshme. Apollo 10 ishte një fluturim hapësinor njerëzor i majit 1969, misioni i katërt i zhvilluar në programin Apollo të Shteteve të Bashkuara dhe i dyti për të orbituar Hënën. Ai u pilotua nga Thomas Stafford dhe Gene Cenan.

 

1972 – Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Sovjetik nënshkruajnë Traktatin Anti-Ballistik të Raketave. Traktati Anti-Ballistik i Raketave (1972-2002) ishte një traktat për kontrollin e armëve midis Shteteve të Bashkuara dhe Bashkimit Sovjetik për kufizimin e sistemeve të raketave anti-balistike (ABM) të përdorura në mbrojtjen e zonave kundër raketave balistike -krijuar armë bërthamore.

 

1977 – Lind në Modena, Luca Toni. Toni, është një ish-futbollist profesionist italian që luajti si sulmues. Një golashënues i frytshëm, Toni shënoi mbi 300 gola gjatë gjithë karrierës së tij, dhe është një nga italianët me rezultatin më të lartë në kompeticione. Disa nga ekipet ku ai ka debutuar janë, Fiorentina, Bayern Munich, dhe Juventus. Gjithashtu Toni, u shpall kampion bote me Italinë në 2006.

 

1986 –  Komuniteti Evropian miraton flamurin evropian. Flamuri Evropian është një simbol zyrtar i përdorur nga dy organizata të ndara, Këshilli i Evropës (COE) si një simbol që përfaqëson Evropën, dhe Bashkimin Evropian (BE). Ai përbëhet nga një rreth me dymbëdhjetë yje me pesë cepa në një fushë blu. Më parë në 1955 ky flamur, ishte miratuar zyrtarisht si dizajn edhe nga Këshilli i Europës.

 

2017 – Vdes në moshën 89 vjeçare, Zbigniew Brzezinski. Brzezinski, ishte një diplomat dhe shkencëtar polako-amerikan. Ai shërbeu si këshilltar i Presidentit Lyndon B. Johnson nga viti 1966 deri më 1968 dhe ishte Këshilltar i Sigurisë Kombëtare të Presidentit Jimmy Carter nga 1977 deri në 1981. Brzezinski i përkiste shkollës realiste të politikës dhe marrëdhënieve ndërkombëtare.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-26-maj-2023/