Kalendari Historik 25 Dhjetor 2022

1941 – Gjatë Luftës së Dytë Botërore, përfundon Beteja e Hong Kongut, përfundon me fitoren e trupave japoneze, duke filluar njëkohësisht pushtimin e ishullit. Pushtimi zgjati për tre vjet e tetë muaj, derisa Japonia u dorëzua në fund të Luftës së Dytë Botërore. Gjatë kësaj beteje nga pala kineze pati mbi 2 mijë të vrarë, ndërsa nga ajo japoneze, mbi 500.

 

 

1962 – Bashkimi Sovjetik zhvillon provën e tij të fundit mbi tokën e armëve bërthamore, në pritje të Traktatit të Ndalimit të Detyruar Bërthamor 1963.Ky traktat, ndalon provat e armëve bërthamore në atmosferë, në hapësirën e jashtme dhe nën ujë, përveç atyre të kryera nën tokë.Gjatë këtij viti BRSS-ja kreu rreth 80 teste bërthamore në zonën e Semipalatinsk-ut.

 

 

1971 – Lind në Ottawa, Justin Trudeau. Trudeau, është një politikan kanadez që ka shërbyer si kryeministri i 23-të i Kanadasë që nga viti 2015 dhe ka qenë drejtuesi i Partisë Liberale që nga viti 2013. Trudeau është kryeministri i dytë më i ri kanadez pas Joe Clark. ai është gjithashtu i pari që ka të bëjë me një mbajtës të mëparshëm të postit, si djali më i madh i Pierre Trudeau.

 

1977 – Vdes në moshën 88 vjeçare, në Zvicrës, Charlie Chaplin. Chaplin, ishte një aktor, film regjisor dhe kompozitor anglez që u ngrit në famë në epokën e filmit të heshtur. Ai u bë një ikonë në mbarë botën përmes personalitetit të tij në ekran, “The Tramp”, dhe konsiderohet një nga figurat më të rëndësishme në historinë e industrisë së filmit.Një nga rolet e tij më të spikatura, është ai i Adenoi Hynkel-it.

 

1989 – Gjatë, Revolucionit Rumun, Presidenti komunist i Rumanisë Nicolae Ceausescu dhe gruaja e tij, Elena, dënohen me vdekje dhe ekzekutohen pas një gjykimi të shkurtuar. Gjatë gjyqit, ata u akuzuan për krime ndaj popullit rumun, dhe u ekzekutuan, nga një skuadër pushkatimi, e përbërë nga vetë ushtarët e tij. Pushkatimi i tyre, pas gjyqit u transmetua live në të gjithë botën.

 

1991 – Mikhail Gorbachev jep dorëheqjen si President i Bashkimit Sovjetik (vetë Unioni, shpërndahet një ditë më pas). Ndërsa, njëkohësisht, përfundon dhe referendum popullor në Ukrainë. Ukraina zyrtarisht shpall pavarësinë, nga Bashkimi Sovjetik, dhe krijohet si shtet më vete. Gorbachev, do të mbahet mënd si lideri historik rus, që hodhi themelet e pluralizmit politik, dhe ekonomisë së tregut.

 

2004 – Orbiteri Cassini lëshon sondën Huygens e cila u ul me sukses në Hënën e Saturnit Titan më 14 janar 2005. Cassini-Huygens, përfshiu një bashkëpunim midis NASA-s, Agjencisë Evropiane të Hapësirës, dhe Agjencisë Italiane të Hapësirës, për të dërguar një hetim për të studiuar planetin Saturn. Përfshirë unazat e tij dhe satelitët natyrorë.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-25-dhjetor-2022/