Kalendari Historik 24 Korrik 2022

1862Vdes në moshën 79 vjeçare Martin Van Buren. Van Buren, ishte një burrë shteti amerikan që shërbeu si presidenti i tetë i Shteteve të Bashkuara nga 1837 deri në 1841. Një themelues i Partisë Demokratike, ai më parë kishte shërbyer si guvernatori i nëntë i New York, sekretari i dhjetë i Shteteve të Bashkuara dhe zv. presidenti i Shteteve të Bashkuara.

 

1911Hiram Bingham III ri-zbulon Machu Picchu, në Peru “Qytetin e Humbur të Incave”. Ky do të shërbente si një ndër zbulimet më të mëdha dhe të rëndësishme arkeologjike botërore, të shek XX. Më vonë, Bingham shërbeu si guvernator i Connecticut për një ditë të vetme, dhe më pas si anëtar i Senatit të Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

 

1929Pakti Kellogg-Briand, duke hequr dorë nga lufta si një instrument i politikës së jashtme, hyn në fuqi (ai është nënshkruar për herë të parë në Paris në 27 gusht 1928, nga shumica e fuqive kryesore botërore). Pakti hoqi dorë nga përdorimi i luftës dhe bën thirrje për zgjidhjen paqësore të mosmarrëveshjeve, midis shteteve.

 

 

 

1943 – Gjatë Luftës së Dytë Botërore, fillon Operacioni Gomorrah. Aeroplanët britanikë dhe kanadezë bombardojnë Hamburgun natën, ndërsa aeroplanët amerikanë e bombardojnë atë gjatë ditës. Deri në fund të operacionit në nëntor, 10 mijë ton eksploziv arritën të  vrisnin më shumë se 30.000 njerëz dhe shkatërruar 280.000 ndërtesa.

 

1969 – Lind në New York, Jennifer Lopez. Lopez, e njohur edhe me nofkën e saj J.Lo, është një aktore amerikane, këngëtare, kërcimtare, stiliste, modele, producente, dhe biznesmene. Me një fitim prej 3.1 miliardë dollarë amerikanë dhe shitjet e globale prej 70 milion rekordesh, Lopez vlerësohet si argëtuesi më me ndikim në Shtetet e Bashkuara.

 

1977 – Merr fund lufta katër-ditore Libiano-Egjiptiane. Konflikti buroi nga një përkeqësim në marrëdhëniet që kishin ndodhur midis dy vendeve pasi Presidenti Egjiptian Anwar Sadat kishte kundërshtuar thirrjet e liderit libian Muammar Gaddafi për të unifikuar të dy vendet dhe kishte bërë paqeje me Izraelin pas Luftës së Yom Kippur.

 

 

 

2001Simeon Saxe-Coburg-Gotha, cari i fundit i Bullgarisë, betohet si Kryeministër i Bullgarisë, duke u bërë monarku i parë në histori që rifitoi pushtetin politik përmes zgjedhjeve demokratike në një zyrë tjetër. Simeoni është një nga dy krerët e gjallë të një shteti, (së bashku me Dalai Lamën) që nga koha e Luftës së Dytë Botërore.

 

 


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-24-korrik-2022/