Kalendari Historik 23 Shkurt 2024

1927 – Fizikanti teorik gjerman Werner Heisenberg i shkruan një letër fizikantit Wolfgang Pauli, në të cilin, i përshkruan parimin e tij të pasigurisë për herë të parë. Parimi i pasigurisë së Heisenbergut, thotë se sa më saktësisht të përcaktohet pozicioni i disa grimcave, aq më pak saktësisht momenti i tij mund të parashikohet nga kushtet fillestare, dhe anasjelltas. Ai njihet si krijuesi i matematikës kuantike.

 

1945 – Gjatë Luftës së Dytë Botërore, kryeqyteti i Filipineve, Manila, çlirohet nga forcat e kombinuara Filipinase dhe nga ato Amerikane. Manila, ishte qyteti i dytë më i shkatërruar në botë, pas Varshavës, gjatë Luftës së Dytë Botërore. Pothuajse të gjitha strukturat në qytet, veçanërisht në Intramuros, u rrafshuan. Gjatë çlirimit të kryeqytetit rreth 100 mijë vetë do të humbnin jetën.

 

1947 – Themelohet Organizata Ndërkombëtare për Standardizimin. Organizata Ndërkombëtare për Standardizim, është një organ ndërkombëtar për përcaktimin e standardeve i përbërë nga përfaqësues të organizatave të ndryshme kombëtare të standardeve. Kjo organizatë, është me seli në Gjenevë, të Zvicrës, dhe operon në 165 vende të botës. ISO, ishte e para që iu dha statusi i përgjithshëm këshillimor me Këshillin Ekonomik dhe Social të OKB.

 

1954 – Fillon zyrtarisht vaksinimi i parë masiv i fëmijëve kundër poliomielitit me vaksinën Salk në Pittsburgh. Poliomielit, ose paraliza infantile, është një sëmundje infektive e shkaktuar nga polivirusi. Në rreth 0.5 përqind të rasteve, ka dobësi të muskujve që rezulton në pamundësi për të lëvizur.Ndërsa vaksina Salk u quajt kështu për nder të mjekut të famshëm amerikan Jonas Salk i cili, e zbuloi.

 

1960 – Lind në Tokio, Naruhito. Naruhito, është Perandori i Japonisë. Ai u aderua në Fronin e Chrysanthemum më 1 maj 2019, duke filluar epokën e Reiwa, pas abdikimit të babait të tij, Perandorit Akihito. Ai është monarku i 126-të sipas rendit tradicional të suksesionit të Japonisë. Japonia, është një nga perandoritë më të vjetra të botës, e cila udhëhiqet nga ky sistem që para 3000 vjetësh.

 

1965 – Vdes në Santa Monica, në moshën 74 vjeçare, Stan Laurel. Laurel, ishte një aktor, shkrimtar dhe drejtor filmik anglez, që ishte pjesë e dyshes së komedisë Laurel dhe Hardy. Ai u shfaq me partnerin e tij në komedi Oliver Hardy në 110 filma të shkurtër, filma artistikë dhe role cameo. Laurel dhe Hardy u renditën në krye midis akteve më të mira të dyfishta, në një sondazh në Mbretërinë e Bashkuar në 2005 për komedianët.

 

1981 – Në Spanjë, ushtaraku Antonio Tejero provokon një grusht shteti duke kapur Kongresin e Deputetëve në Madrid. Oficerët i mbajtën peng parlamentarët dhe ministrat për 18 orë, gjatë kësaj kohe Mbreti Juan Carlos I denoncoi grushtin e shtetit në një adresë televizive, duke bërë thirrje për sundimin e ligjit dhe qeverinë demokratike të vazhdojë. Mbajtësit e pengjeve u dorëzuan mëngjesin tjetër, pa vrarë askënd.

 

1999 – Udhëheqësi i rebelëve kurdë Abdullah Oçalan akuzohet për tradhti ndaj atdheut në Ankara, të Turqisë. Oçalan u arrestua në 1999 nga Agjencia Kombëtare e Inteligjencës Turke (MIT) me mbështetjen e CIA në Nairobi dhe u dërgua në Turqi, ku u dënua me vdekje sipas nenit 125 të Kodit Penal Turk, që ka të bëjë me formimin e organizatave të armatosura. Por dënimi me vdekje atij, iu kthye në burgim të përjetshëm.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-23-shkurt-2024/