Kalendari Historik 23 Qershor 2022

1940Henry Larsen fillon navigimin e parë të suksesshëm perëndim-lindje të Northwest Passage nga Vancouveri, për në British Columbia të Kanadasë. Ky udhëtim ishte kalimi i dytë i anijeve të Passage Northwest dhe i pari nga perëndimi në lindje. Rruga ishte pothuajse e njëjtë me atë të Roald Amundsen të vitit 1903.

1951Lançohet zyrtarisht transoqeaniku, SS United States. Ai ishte projektuar nga arkitekti amerikan detar William Francis Gibbs dhe mund të shndërrohet në një luftë-anije, nëse do të kërkohej nga marina ushtarake, në një kohë lufte. Kostoja e ndërmit të kësaj anijeje do të kushtonte rreth 80 milionë dollarë, të kohës.

1960 Lindi në Sfeçël Fadil Vokrri,  njihet si “Legjenda e futbollit shqiptar” dhe mbetet futbollisti më i njohur dhe i adhuruar në Kosovë. Në vitet ’80 Fadil Vokrri arriti kulmin e karrierës se tij. Ai e filloi karrierën e tij si futobollist me KF Llapi të Podujevës dhe më vonë kaloi tek KF Prishtina dhe luajti për një periudhë edhe me KF Partizani i Beogradit. Ai pati mundësi të arrinte edhe më shumë në karrierën e tij. Në vitin 1987 klubi i futbollit Juventus ishte i interesuar për të dhe i propozoi nënshkrimin e një kontrate disa vjeçare. Në atë vit Fadil Vokrri ishte vlerësuar si futbollisti më i mirë i vitit në Jugosllavi. Gjatë periudhës së shërbimit ushtarak ai luajti për KF Partizani i Beogradit. Në atë kohë Fadil Vokrrit iu propozua të luante edhe për Dinamo e Zagrebit. Pas përfundimit të karrierës si futbollist, Fadil Vokrri u vendos me banim në Francë, ku u bë trajner i një ekipi futbolli të ligës së dytë. Fadil Vokrri ka qenë president i KF Prishtina dhe nën udhëheqjen e tij stadiumi i Prishtinës u modernizua shumë. Fadil Vokrri ishte president i Federatës së Futbollit Kosovar, FFK.

1961Gjatë Luftës së Ftohtë, Traktati i Antarktikut, i cili lë mënjanë Antarktidën si një ruajtje shkencore dhe ndalon veprimtarinë ushtarake në kontinent, hyn në fuqi 18 muaj pasi data e hapjes për nënshkrim ishte caktuar për 1 dhjetor 1959. Traktati ishte marrëveshja e parë për kontrollin e armëve, e vendosur gjatë Luftës së Ftohtë.

1972Lind në Marsejë, Zinedine Zidane. Zidane, është një ish-futbollist profesionist francez që luajti si një mesfushor. I konsideruar gjerësisht si një nga lojtarët më të mëdhenj të të gjitha kohërave, ai ishte një lojtar i njohur për elegancën, vizionin, kalimin, kontrollin e topit dhe teknikën e tij. Disa nga ekipet ku ai debutoi janë, Juventus dhe Real Madrid.

1985 Një bombë terroriste shpërthen në Aeroportin Ndërkombëtar Narita afër Tokios. Një orë më vonë, i njëjti grup shpërthen një bombë të dytë në fluturimin e Air India 182 ,Air India duke sjellë avionin Boeing 747 në brigjet e Irlandës duke vrarë të 329 pasagjerët në bord. Ekstremistët Sikh që jetojnë në Kanada besohet se janë përgjegjës për të dy sulmet.

1996Vdes në moshën 77 vjeçare, Andreas Papandreou. Papandreou, ishte një ekonomist, politikan dhe një figurë mbizotëruese në politikën greke, i njohur për themelimin e partisë PASOK, të cilën ai drejtoi nga viti 1974 deri në 1996. Ai shërbeu tre herë si kryeministër i Greqisë, dhe shpesh vlerësohet si një nga udhëheqësit më të nderuar.

2016Mbretëria e Bashkuar voton në një referendum për të lënë Bashkimin Evropian. Referendumi rezultoi në 52 përqind, të votave të hedhura në favor të largimit nga BE. Qeveria pasardhëse, e udhëhequr nga Theresa May, inicioi procesin zyrtar të tërheqjes më 29 mars 2017, që do të thotë se Mbretëria e Bashkuar do të linte BE-në më 29 mars 2019.

This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-23-qershor-2022/