Kalendari Historik 23 Nëntor 2022

1934 – Një Komisioni kufitar anglo-etiopian në Ogaden, zbulon një garnizon italian në Walwal, i cili, kishte hyrë brenda territorit të Etiopisë. Kjo çon në Krizën e Abyssinia-s. Krahina e Walwal-it, ishte oaz në Etiopi ku dhe ndodhi përleshja kufitare në 1934 midis Mbretërisë së Italisë dhe Perandorisë Etiopiane. Benito Mussolini e përdori këtë incident si një pretekst për të pushtuar Etiopinë, e cila çoi në Luftën e Dytë Italo-Abyssiniane. Trupat italiane do të tërhiqeshin nga Etiopia 8 vjet më vonë, pas hyrjes së ushtrisë britanike dhe rikthimit të Perandorit Haile Selassie.

 

1959 – Presidenti francez Charles de Gaulle deklaron në një fjalim në Strasburg vizionin e tij për “Evropën, nga Atlantiku në Urale”. Shprehja e tij, “Evropa, nga Atlantiku në Urale”, është përmendur shpesh gjatë gjithë historisë së integrimeve evropiane. Ajo u bë, për dhjetë vitet e ardhshme, një moto e preferuar politike e Charles de Gaulle. Vizioni i tij qëndroi në kontrast me Atlantizmin e Shteteve të Bashkuara dhe Britanisë, duke preferuar në vend të kësaj një Evropë që do të vepronte si një pol i tretë midis Shteteve të Bashkuara dhe Bashkimit Sovjetik.

 

1963 – BBC transmeton episodin e parë të An Unearthly Child (e interpretuar William Hartnell), histori e parë nga seria e parë e Doctor Who, e cila tani është drama më e gjatë e trillimeve shkencore në botë. Doktor Who, është një program televiziv fikshën britanik i prodhuar nga British Broadcasting Corporation, që nga viti 1963. Programi përshkruan aventurat e Lord Time të quajtur “Doktori”, një qenie jashtëtokësore, për të gjitha paraqitjet njerëzore, nga planeti Gallifrey.

 

1966 – Lind në Paris Vincent Kassel. Kassel, është një aktor i njohur francez. Ai së pari arriti performancën e tij si një i ri i trazuar hebre francez, në filmin e Matthieu Kassovitz në 1995 La Haine, për të cilën mori dy nominime për çmimin Cesar. Ai fitoi njohje të gjerë me audiencën anglisht-folëse për shfaqjet e tij në Ocean’s Twelve dhe Ocean’s Thirteen. Gjatë gjithë karrierës së tij, e cila përfshin më shumë se tre dekada, Cassel ka fituar një vlerësim kritik dhe çmime të shumta, duke përfshirë një çmim Cesar në 2009 dhe një Canadian Screen në 2016.

1974 – Ekzekutohet në moshën 62 vjeçare, Kryeministri i Etiopisë, Aklilu Habte Wold, së bashku me 59 politikanë, ministra, dhe ushtarakë të lartë të këtij vëndi. E njohur ndryshe dhe si “Black Saturday” kjo masakër u orkestrua nga diktatori komunist i Etiopisë Mengistu Haile Mariam. Habte Wold, dhe kundërshatërt politikë të Mengistus u pushkatuan në burgun e Kerchele-s në Addis Ababa. Ky ekzekutim masiv, do ti hapte rrugën periudhës së të ashtuquajturës Qeverisë Derg. Regjimi komunist, do të binte nga pushteti në fillimin e viteve 90-të.

1980 – Në Irpinia të Italisë së jugut, bie një tërmet me magnitudë 7 ballë të shkallës Mercalli. Gjatë këtyre lëkundjeve, mbetën të vrarë afro 5 mijë vetë dhe të plagosur mbi 8 mijë të tjerë. Tërmeti ra në orën lokale 19:30. Dëmtimi i parë u pasua nga 90 pas goditje. Kishte tre goditje kryesore, secila me epiqendra në një vend të ndryshëm, brenda 80 sekondave. Qeveria italiane shpenzoi 60 trilion lireta për rindërtimin, ndërsa Gjermania Perëndimore dhe SHBA-ja, dërgua së bashku 105 milionë dollar.

 

1992 – Prodhohet Smartphon-i i parë, IBM Simon. Ky smartphone është prezantuar në COMDEX në Las Vegas, të Nevada-s. Komunikuesi Personal IBM Simon (i njohur thjesht si IBM Simon) është një PDA me ekran me prekje të dizajnuar nga Machines International Business (IBM), dhe prodhuar nga Mitsubishi Electric. Inxhinieri IBM Frank Canova kuptoi që teknologjia chip-dhe-wireless po bëhej mjaft e vogël për t’u përdorur në pajisjet handheld. Rreth 50.000 ekzepmplarë të tillë u shitën në vitet që do të pasonin në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, por edhe më gjerë.

 

2001 – Nënshkruhet në Budapest të Hungarisë, Konventa për Krimin Kibernetik. Kjo konventë, është traktati i parë ndërkombëtar që kërkon të adresojë Internetin dhe krimin e kompjuterëve (krimi në internet) duke harmonizuar ligjet kombëtare, duke përmirësuar teknikat hetimore dhe duke rritur bashkëpunimin midis kombeve. Ajo u hartua nga Këshilli i Evropës në Strasburg, Francë, me pjesëmarrjen aktive të shteteve vëzhguese të Këshillit të Evropës Kanada, Japoni, Filipine, Afrikën e Jugut dhe Shtetet e Bashkuara.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-23-nentor-2022/