Kalendari Historik 23 Mars 2024

1919 – Në Milano të Italisë, Benito Mussolini themelon lëvizjen e tij politike Fashiste. Fashizmi italian ishte i rrënjosur në nacionalizmin italian, sindikalizmin kombëtar, nacionalizmin revolucionar dhe dëshirën për të rivendosur dhe zgjeruar territoret italiane, të cilat fashistët italianë e konsideruan të domosdoshme që një komb të mbronte epërsinë dhe forcën e tij dhe të shmangte dorëzimin në kalbje.

 

1952 – Lind në Texas, Rex Tillerson. Tillerson, është një inxhinier amerikan dhe ekzekutiv i energjisë që shërbeu si Sekretari i 69-të i Shteteve të Bashkuara nga 1 shkurt 2017, deri më 31 Mars 2018, nën Presidentin Donald Trump. Para se të hynte në administratën Trump, Tillerson ishte kryetar dhe zyrtar kryesor ekzekutiv i ExxonMobil, duke mbajtur atë pozitë nga 2006 deri në 2017.

 

1956 – Pakistani bëhet republika e parë islamike në botë. Kjo datë tani festohet si Dita e Republikës në Pakistan.  Dita e Republikës, është një festë kombëtare në Pakistan duke përkujtuar Rezolutën e Lahore të miratuar në 23 Mars 1940 dhe miratimin e të parës kushtetutë të Pakistanit gjatë kalimit të dominimit britanik të këtij vendi në Republikën Islamike. Kjo ditë përkujtohet me paradë ushtarake.

 

1965 – NASA fillon Gemini 3, fluturimin e parë hapësinor me dy persona, të SHBA-së (Gus Grissom dhe John Young). Gemini 3 ishte misioni i parë hapësinor në programin e Gemini të NASA-s. Më 23 Mars 1965, astronautët Gus Grissom dhe John Young fluturuan tre orbita të ulta të Tokës në anijen e tyre, të cilën ata e quajtën Molly Broën. Ata qëndruan afro 5 orë në hapësirën kozmike.

 

1983 – Fillon zyrtarisht, program i quajtur, Iniciativa Strategjike e Mbrojtjes. Presidenti Ronald Reagan bën propozimin e tij fillestar për të zhvilluar teknologjinë për të përgjuar raketat e armikut. Iniciativa Strategjike e Mbrojtjes (SDI) ishte një sistem i propozuar i mbrojtjes nga raketat, i destinuar për të mbrojtur Shtetet e Bashkuara nga sulmi me armë bërthamore strategjike balistike

 

1999 – Njerëz të armatosur vrasin Zëvendës Presidentin e Paraguait Luis Maria Argana. Argana, Ai ishte një anëtar me ndikim i Partisë së Kolorados dhe u ngrit në Zëvendës-Presidencë në 1998, por u vra, në një kohë kur duket se ka gjasë që ai të trashëgonte presidencën nga Raul Cubas, i cili ishte në prag të fajësimit. Incidenti dhe pasojat e tij është i njohur në Paraguai si Marzo paraguayo (“Marshi Paraguayan”).

 

2011 – Vdes në moshën 79 vjeçare, Elizabeth Taylor. Taylor, ishte një aktore anglo-amerikane. Ajo filloi karrierën e saj si aktore për fëmijë në fillim të viteve 1940, dhe ishte një nga yjet më të njohur të kinemasë klasike të Hollywood në vitet 50. Ajo vazhdoi karrierën e saj me sukses në vitet 1960, dhe mbeti një personazh i njohur publik për pjesën tjetër të jetës së saj. Taylor, cilësohet si një ndër ikonat femërore të ekranit.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-23-mars-2024/