Kalendari Historik 21 Qershor 2022

1942 Gjatë Luftës së Dytë Botërore një nëndetëse japoneze shfaqet afër lumit Columbia në Oregon, duke gjuajtur 17 predha në Fort Stevens në një nga të vetmet sulme të bëra nga Japonia kundër territorit të Shteteve të Bashkuara. Ky sulm ushtarak ndaj territorit continental të SHBA-së, do të ishte i vetmi i kryer nga forcat ushtarake të marinës japoneze, që nga sulmi mbi Pearl Harbor.

 

1957Ellen Fairclough është betuar si Ministre e Parë e Kabinetit të Kanadasë. Si deputete e parlamentit, ajo mbrojti të drejtat e grave duke përfshirë pagën e barabartë për punë të barabartë. Fairclough u emërua gjithashtu si Ushtrues i Detyrës së Kryeministrit të Kanadasë nga 19 Shkurt deri në 20 Shkurt 1958. Ajo u mund në zgjedhjet e vitit 1963 nga Liberal Joseph Macaluso.

 

1963 – Kardinal Giovanni Battista Montini zgjidhet si Papa Paul VI. Konklava papale e vitit 1963 u thirr pas vdekjes së Papës Gjon XXIII më 3 qershor të këtij viti në Pallatin Apostolik. Pasi zgjedhësit kardinal u mblodhën në Romë, konklava për të zgjedhur pasardhësin e Gjonit filloi më 19 qershor dhe përfundoi dy ditë më vonë, më 21 qershor, pas gjashtë votave. Ai pranoi zgjedhjet dhe mori emrin Paul VI.

 

1964Tre punonjës të të drejtave civile, Andrew Goodman, James Chaney dhe Michael Schwerner, janë vrarë në Neshoba County, të Mississippit, në Shtetet e Bashkuara, nga anëtarët e Ku Klux Klanit. Ata kishin punuar me fushatën e Summer Freedom, duke provuar të regjistroheshin afrikano-amerikanët në Mississippi për të votuar. Ky incident, ishte një nga më të rëndit në historinë rracore të SHBA-së.

 

1970Vdes në moshën 69 vjeçare, Sukarno. Sukarno, ishte një politikan indonezian që ishte presidenti i parë i Indonezisë, që shërbeu nga 1945 deri në 1967. Ai ishte një udhëheqës i shquar i lëvizjes nacionaliste të Indonezisë gjatë periudhës koloniale holandeze dhe kaloi mbi një dekadë nën ndalimin Hollandez, derisa u lirua nga forcat pushtuese japoneze në Luftën e Dytë Botërore.

 

1983Lind në North Carolina, Edward Snowden. Snowden, është një informator amerikan që kopjoi dhe zbuloi informacione të klasifikuara  nga Agjencia e Sigurisë Kombëtare (NSA) në 2013 kur ai ishte një punonjës dhe nënkontraktor i Agjencisë Qendrore të Inteligjencës (CIA). Zbulimet e tij nxitën një diskutim kulturor në lidhje me sigurinë kombëtare dhe privatësinë individuale.

 

2004SpaceShipOne bëhet avioni i parë i financuar nga donator privatë për të arritur një fluturim hapësinor. SpaceShipOne është një aeroplan eksperimentues i nisur nga ajri me raketa me aftësi hapësinore nën-orbitale të fluturimit me shpejtësi deri në 900 m në s duke përdorur një motor raketash hibride. SpaceShipOne përfundoi fluturimin e parë të hapësirës private në 2004.

 

 


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-21-qershor-2022/