Kalendari Historik 18 Prill 2024

1921 – Lindi Nermin Falaski Vlora (Nermin Vlora – Falaschi) ka qenë shkrimtare, intelektuale dhe studiuese shqiptare, stërmbesë e Ismail Qemal bej Vlorës. Në moshë mjaft të re (17 vjeçe), njohu oficerin italian Enzo Falaschi me të cilin u martua dhe, para ardhjes se komunistëve në pushtet, u larguan së bashku për në Itali. Nermin Vlora filloi të merret me shkrime dhe përkthime që në bankat e shkollës së mesme, kur përkthente poezi nga gjuha frënge dhe italiane për radion e Tiranës. Në Itali ajo studioi shkencat juridike dhe kështu u pajis me dituri të gjëra. Fliste disa gjuhë të huaja dhe kjo aftësi e ndihmoi sidomos në gjurmimet e saj njëzet vjeçare mbi çështjen etruske. Gjatë punës së saj kërkimore bëri deshifrime-përkthime të kësaj gjuhe nëpërmjet idiomave të gjuhës shqipe, duke pohuar se kjo gjuhë mund të shpjegohej vetëm nëpërmjet shqipes. Kjo çështje u bë temë e rrahur nga mjaft studiues të këtij lëmi, një pjesë e të cilëve pajtohej me Nerminin. Puna dhe interesimi i saj zgjerohet në lëmin e letërsisë, arkeologjisë, historisë, gjuhësisë dhe antropologjisë (Rëndësia e figurës së gruas në Iliri dhe Profili i grave shqiptare në histori). Shkruan në shqip dhe italisht dhe përkthen përpos nga italishtja (“Ismail Bej Vlora”), edhe nga anglishtja (“Kujtime (Ismail Qemali”). Ndër veprat më të njohura të saj përmenden (sipas vitit të botimit)

1927 – Lind në New York, Samuel Huntington. Huntington, ishte një shkencëtar politik, këshilltar dhe akademik amerikan. Ai kaloi më shumë se gjysmë shekulli në Universitetin e Harvardit, ku ishte drejtor i Harvardit për Çështjet Ndërkombëtare dhe Profesori i Universitetit Albert J. Weatherhead III. Gjatë presidencës së Carter, Huntington ishte Koordinatori i Shtëpisë së Bardhë për Planifikimin e Sigurisë për Këshillin e Sigurisë Kombëtare.

 

1939 – Robert Menzies, i cili u bë kryeministri me shërbimin më të gjatë në Australi, zgjidhet si drejtuesi i Partisë së Bashkuar Australi pas vdekjes së kryeministrit Joseph Lyons. Stanley Bruce, ishte konsideruar gjithashtu një pretendent për udhëheqje, por për arsye të ndryshme (përfshirë pozicionin e tij si Komisioner i Lartë në Mbretërinë e Bashkuar) ai nuk u emërua kurrë. Menzies nuk u betua si Kryeministër deri në 26 Prill

 

1946 – Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë mban mbledhjen e saj inauguruese në Hagë, të Hollandës. Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë, është organi kryesor gjyqësor i Kombeve të Bashkuara. GJND zgjidh mosmarrëveshjet midis shteteve dhe jep mendime këshilluese për çështje juridike ndërkombëtare të cilave u referohen nga KB Përmes mendimeve dhe vendimeve të tij, ai shërben si burim i së drejtës ndërkombëtare.

 

1955 – 30 kombe takohen në Bandung, të Indonezisë, për Konferencën e parë Aziatiko-Afrikane. Konferenca u organizua nga Indonezia, Burma (Myanmar), Pakistani, Ceylon (Sri Lanka) dhe India. Si dhe ajo, u koordinua nga Ruslan Abdulgani, sekretar i përgjithshëm i MPJ të Indonezisë. Qëllimet e deklaruara të konferencës ishin të promovonin bashkëpunimin ekonomik dhe kulturor afro-aziatik dhe të kundërshtonin kolonializmin ose neokolonializmin nga çdo komb.

 

1983 – Një sulm, vetëvrasës në Liban shkatërron ambasadën e Shteteve të Bashkuara në Beirut, duke vrarë 63 persona. Viktimat ishin kryesisht pjesëtarë të ambasadës dhe stafit të CIA-s, por gjithashtu përfshinin disa ushtarë amerikanë dhe një roje të Sigurisë Detare. Ishte sulmi më vdekjeprurës ndaj një misioni diplomatik amerikan deri në atë kohë, dhe konsiderohej fillimi i sulmeve islamiste mbi objektivat e SHBA.

 

1988 – Shtetet e Bashkuara filluan Operacionin Praying Mantis kundër forcave detare iraniane në betejën më të madhe detare që nga Lufta e Dytë Botërore. Sipas Bradley Peniston, sulmi nga SHBA ndihmoi në presionin e Iranit për të rënë dakord për armëpushim me Irakun më vonë atë verë, duke i dhënë fund konfliktit tetë vjeçar midis fqinjëve të Gjirit Persik. Nga ky sulm, mbetën të vrarë 57 vetë, nga të dyja palët.

 

2002 – Vdes në moshën 87 vjeçare, Thor Heyerdahl. Heyerdahl, ishte një aventurier Norvegjez dhe etnograf me prejardhje në zoologji, botanikë dhe gjeografi. Heyerdahl është i dukshëm për ekspeditën e tij Kon-Tiki në 1947, në të cilën ai lundroi 8,000 km (5.000 mi) përtej Oqeanit Paqësor në një trap të ndërtuar me dorë nga Amerika e Jugut në Ishujt Tuamotu. Ai u emërua si një nga eksploruesit më të mëdhenj norvegjezë të të gjitha kohërave së bashku me Amudsenin.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-18-prill-2024/