Kalendari Historik 18 Dhjetor 2022

1898 – Gaston de Chasseloup-Laubat vendos rekordin e parë të njohur zyrtarisht të shpejtësisë në tokë prej 65 km në orë, përmes një makinë elektrike Jeantaud. Rekordi u vendos si pjesë e një konkursi të organizuar nga revista franceze e automobilave La France Automobile. Pas këtij rekordi, në mbarë kontinentin, u përhapën shitjet e makinave elektrike të këtij lloji.

 

1916 – Gjatë Luftës së Parë Botërore, përfundon Beteja e Verdun-it. E konsideruar si një nga betejat më të mëdha dhe më të përgjakshme të këtij konflikti, ajo përfundoi me tërheqjen e plotë të forcave gjermane të komanduara nga Erich von Falkenhayn. Gjatë kësaj beteje si forcat franceze, ashtu dhe ato gjermane, patën me mijëra të vrarë dhe të plagosur.

 

1932 – Vdes në moshën 82 vjeçare Eduard Bernstein. Bernstein, ishte një teoricien dhe politikan social-demokratik gjerman. Një anëtar i Partisë Socialdemokrate, Bernstein kishte mbajtur një shoqëri të ngushtë me Karl Marx dhe Friedrich Engels. Por ai filloi të kritikojë pikëpamjet e mbajtura nga Marksizmi kur provoi dhe sfidoi teorinë materialiste marksiste të historisë.

 

1958 – Lançohet, për herë të parë, Projekti SCORE, që përfshin satelitin e parë të komunikimit në botë. I nisur në bordin e një rakete Atlas më 18 dhjetor 1958, SCORE dha provën e dytë të një sistemi komunikimi në hapësirë. Ai tërhoqi vëmendjen e botës duke transmetuar një mesazh të Krishtlindjeve përmes një radioje me valë të shkurtra nga Presidenti amerikan Dwight D. Eisenhower.

 

1972 – Gjatë Luftës së Vietnamit, Presidenti Richard Nixon njofton se Shtetet e Bashkuara do të bombardojnë Vietnamin e Veriut në Operacionin Linebacker II. Ky operacion bombardimi, u linçua në periudhën Krishtlindjeve, pasi bisedimet e paqes me Vietnamin e Veriut, dështuan. Gjatë këtij operacioni, u rrëzuan disa avionë amerikanë, ndërsa nga ana tjetër, mbetën të vdekur me mijëra vietnamezë.

 

1980 – Lind në New York, Christina Aguilera. Aguilera, është një këngëtare, aktore dhe personalitet televiziv amerikan. Akordet e saj përfshijnë pesë çmime Grammy, një çmim Grammy Latin, dhe një yll në Hollywood Walk of Fame. Me shitjet e vlerësuara prej 75 milion rekordesh, ajo është një nga artistet më të shitura të muzikës, në botë.

 

1981 – Gjendet I vrarë Mehmet Shehu që ishte pjesë e brigadave ndërkombëtare në Luftën e Spanjës, komandant i Brigadës së I Sulmuese, min. i Brendshëm, i Mbrojtjes dhe kryeministër i Republikës Popullore të Shqipërisë. Shehu përfshihet në listën e përpiluar nga Instituti i Studimit të Krimeve dhe Pasojave të Komunizmit, që përmbledh pjesëmarrësit që kanë përgjegjësi direkte për krimet e Partisë Komuniste Shqiptare dhe të Ushtrisë Nacionalçlirimtare, duke qene, sipas ligjit nr. 41, anëtarë të strukturave politike dhe ushtarake “që kanë inspiruar, organizuar, urdhëruar, ekzekutuar ose ndihmuar forcat partizane në vepra kriminale”. Mbas çlirimit të Shqipërisë dërgohet për studime në Bashkimin Sovjetik. Në periudhën 1945-1946 studion në Akademinë Ushtarake “Voroshilov” në Moskë. Mbas përfundimit të studimeve kthehet në Shqipëri ku në vitin 1947 emërohet Shef i Shtabit të Përgjithshëm. Në periudhën 1948-1954 kryen njëkohësisht detyrën e zëvendëskryeministrit dhe atë të ministrit të Punëve të Brendshme. Nga viti 1954 deri në vitin 1981 është Kryeministër (Kryetari i Qeverisë). Ishte ndër të vetmit nxënës prej atyre që kishin qenë në Shkollën Teknike të Fultz-it që nuk ishte ekzekutuar.

Që nga viti 1948 deri 1981 ishte anëtar i Byrosë Politike. Fliste 5 gjuhë të huaja: anglisht, frëngjisht, italisht, spanjisht dhe rusisht. Versioni zyrtar i kohës tregon se kreu vetëvrasje në Tiranë më 18 dhjetor 1981. Nga rrethanat e ngjarjes së vdekjes së Mehmet Shehut ngjallet dyshimi se ai mund të jetë vrarë, e përcjellur kjo edhe sipas një shkrimi mbi Llambi Ziçishtin, anëtar e ekipit të mjekëve që shkoi tek shtëpia e ish-kryeministrit për të konfirmuar shkaqet e vdekjes.

1981 – Zhvillohet, fluturimi i parë i bombarduesit të rëndë strategjik rus Tu-160. Ky model konsiderohet si, avioni më i madh luftarak në botë. Gjithashtu Tu-160, dhe avioni supersonik më i madh me krahë të ndryshueshëm. Flota aktive Tu-160 ka kaluar përtëritje në sistemet elektronike që në vitet 2000. Programi i modernizimit Tu-160 M ka filluar me avionin e parë të azhurnuar në Dhjetor 2014.

 

2006 – Emiratet e Bashkuara Arabe zhvillojnë zgjedhjet e saj të para. Zgjedhjet parlamentare u mbajtën për herë të parë në Emiratet e Bashkuara Arabe në Dhjetor 2006 për të zgjedhur gjysmën e 40 anëtarëve të Këshillit Kombëtar Federal. Votimi u zhvillua në Abu Dhabi dhe Fujairah më 16 dhjetor, në Dubai dhe Ras al-Khaimah më 18 dhjetor, dhe në Sharjah, Ajman dhe Umm al-Quëain më 20 dhjetor.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-18-dhjetor-2022/