Kalendari Historik 16 Gusht 2022

1900 – Beteja e lumit Elands gjatë Luftës së Dytë Botërore përfundon pasi një rrethim 13-ditësh është hequr nga britanikët. Beteja kishte filluar kur një forcë midis 2.000 dhe 3.000 Boers kishte rrethuar një forcë prej 500 Australianë, Rodosianë, Kanadezë dhe ushtarë britanikë, në një depo furnizimi në afërsi të Brakfontein Drift.

 

 

1929 – Trazirat e Palestinës në 1929, shpërthejnë në Palestinën koloniale, midis arabëve palestinezë dhe hebrenjve dhe vazhdojnë deri në fund të muajit. Në total, 133 hebrenj dhe 116 arabë kanë mbetur të vrarë. Avraham Sela i përshkroi trazirat si “të pashembullt, në kohëzgjatje, shtrirjen gjeografike, dhe dëmtimin e drejtpërdrejtë të jetës dhe pronës”.

 

1944 – Ndodh, Fluturimi i parë i një avioni me krahë të përparmë, Junkers Ju 287. Junkers Ju 287 ishte një provë aerodinamike e ndërtuar në Gjermaninë naziste për të zhvilluar teknologjinë e nevojshme për një aeroplan bombe me shumë motorë. Ishte një nga aeroplanët e paktë të vendosur ndonjëherë në përdorim, me pajisje fikse uljeje.

 

 

1958 – Lind në Bay City, Madonna. Madonna, është një këngëtare, aktore, autore, dhe ekzekutive e rekordeve të këngëtarëve amerikanë. Duke u referuar si “Mbretëresha e Pop” që nga vitet 1980, ajo vlerësohet si një nga figurat më me ndikim në kulturën popullore. Madonna vihet në dukje për rikrijimin dhe shkathtësinë e saj në prodhimin e muzikës, dhe prezantimin vizual.

 

1960 – Joseph Kittinger parashuton nga një tullumbace mbi New Mexico në 31.300 m, duke vendosur tre rekorde që mbajtën deri në vitin 2012. Kërcim në lartësi të lartë, rënie të lire, dhe shpejtësi më të lartë nga një njeri, pa avion. Ai mori pjesë në projektin Red Bull Stratos si komunikues kapsulash, duke drejtuar Felix Baumgartner në rënien e tij rekord.

 

1977 – Vdes në moshën 42 vjeçare, Elvis Presley. Presley, i njohur thjesht si Elvis, ishte një këngëtar dhe aktor amerikan. Ai vlerësohet si një nga ikonat më të rëndësishme kulturore të shekullit të 20-të dhe shpesh përmendet si “Mbreti i Rock and Roll”. Me ngritjen e tij në famë të konsiderueshme, suksesi i Presley dukej se mishëronte ëndrrën Amerikane.

 

1989 – Një ngjarje e grimcave diellore prek kompjuterët në Bursën e Torontos, duke detyruar ndalimin e tregtimit. Një ngjarje e grimcave diellore, ndodh kur grimcat (kryesisht protonet) të emetuara nga Dielli bëhen të përshpejtuara ose afër Diellit gjatë një flakërim ose në hapësirën ndërplanetare nga tronditjet koronale të nxjerrjes në masë.

 

2008 – Hoteli dhe Kulla Ndërkombëtare Trump në Chicago dominon mbi ndërtesat e tjera, me 423 m, në atë kohë duke u bërë vendbanimi më i lartë në botë mbi nivelin tokësor. Ndërtesa, e emëruar për biznesmenin dhe më vonë presidentin e SHBA Donald Trump, u krijua nga arkitektët me famë, Adrian Smith i Skidmore, Owings dhe Merrill.

 


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-16-gusht-2022/