Kalendari Historik 13 Korrik 2022

1866 – U lind në Aká, Murad bej Toptani, atdhetar, nënshkrues i Deklaratës së Pavarësisë së Shqipërisë, poet dhe skulptor shqiptar. Zotëronte disa gjuhë të huaja si frëngjisht, turqisht, arabisht, gjermanisht dhe italisht. Krijimet e tij janë përmbledhur në vëllimin, “Vjersha e Murat Toptanit”, ndërkohë që në Galerinë e Arteve në Tiranë ruhet një bust i Skënderbeut, i realizuar prej tij në vitin 1917, si dhe një karikaturë me akuarel “Premtimet e Anglisë”. Nga fundi i vitit 1899 Murad bej Toptani u kthye në Shqipëri, më 1900 policia kontrolloi shtëpinë e tij në Tiranë dhe gjeti atje libra mësimi në shqip, vjersha dhe Istorinë e Skënderbeut, të gjitha të shtypura më 1881 me lejen e autoriteteve të kohës nga komisioni shkencor “Dituria”. Murad beu me gjithë familje u internua në Konia të Anadollit dhe u kthye në atdhe vetëm më 1908. Mbështeti kryengritjen e Kurbinit te udhehequn nga Gjin Pjetër Pervizi, 1906-1912, me të cilin Toptanët kishin miqësi tradicionale. Merr pjesë në Kuvendin e Vlorës si përfaqësues i Tiranës, ku i caktuar nga Ismail Qemali vendos flamurin dhe me atë rast mban një fjalim. Fjalimin e tij të ndezur dhe plotë retorikë në 28 nëntor 1912, në Vlorë, e kanë vlerësuar dhe Mit’hat Frashëri dhe baronesha Marie Amelie Frein von Godin, të dy dëshmitarë në ngjarje.

1878Gjatë Kongresit të Berlinit, fuqitë evropiane ripërcaktojnë hartën e Ballkanit. Serbia, Mali i Zi, Bullgaria, dhe Rumania bëhen plotësisht të pavarura nga Perandoria Osmane. Po në të kongres, do të fillonin edhe planet për copëtimin dhe aneksimin e territoreve shqiptare. Por këto plane të shovinistëve fqinjë, do ti hidhte poshtë Lidhja e Prizrenit.

 

1942 – Lind në Chicago Harrison Ford. Ford, është një aktor amerikan, aviator, dhe aktivist mjedisor. Karriera e tij përfshin gjashtë dekada dhe përfshin bashkëpunime me disa nga kineastët më të njohur dhe me ndikimin e të gjitha kohërave si p.sh. George Lucas, Francis Ford Coppola, Steven Spielberg, Ridley Scott, Peter Weir, dhe Mike Nichols.

 

 

1954 – Vdes në moshën 47 vjeçare, Frida Kahlo. Kahlo, ishte një piktore meksikane e njohur për shumë portrete, autoportrete dhe vepra të frymëzuara nga natyra dhe artifaktet e Meksikës. Frymëzuar nga kultura popullore e vendit, ajo përdori një stil të artit popullor për të eksploruar, identitetin, dhe racën në shoqërinë meksikane.

 

 

1962 – Në një veprim të papreçedentë, Kryeministri britanik Harold Macmillan shkarkon shtatë anëtarë të Kabinetit të tij, duke shënuar fundin efektiv të Liberalëve Kombëtar si një forcë të veçantë brenda politikës britanike. Shpejtësia dhe shkalla e riorganizimeve bëri që ajo të krahasohej me Natën e thikave të gjata në Gjermaninë naziste.

 

 

1977Qyteti i New York, në mes të një periudhe të trazirave financiare dhe sociale përjeton një ndërprerje elektrike që zgjat gati 24 orë që çon në zjarre dhe plaçkitje të përhapura. Lagjet e vetme që nuk u prekën ishin në Queens, të cilat ishin pjesë e sistemit të Ndërmarrjes Long Island Lighting, si dhe kampusit të Institutit Pratt në Brooklyn.

 

1985 – Koncerti i përfitimit Live Aid zhvillohet në Londër dhe Filadelfia, si dhe vende të tjera të tilla si Moska dhe Sydney. Live Aid ishte një koncert përfitimi, për mbledhjen e fondeve me bazë muzikore. Ngjarja origjinale u organizua nga Bob Geldof dhe Midge Ure për të mbledhur fonde për lehtësimin e urisë së vazhdueshme të Etiopisë.

 

 

2003 – Personeli francez i DGSE ndërmerr, një operacion për të shpëtuar Íngrid Betancourt një nga rebelët e FARC në Kolumbi, duke shkaktuar një skandal politik kur zbulohen detaje në shtyp. Ky operacion, u organizua nga Ministri i Jashtëm Francez Dominique de Villepin, por ai, nuk arriti të bëjë kontakte me guerilët e FARC dhe përfundimisht u kthye në shtëpi.

 

2011Mumbai është tronditur nga tre shpërthime bombash gjatë orëve të mbrëmjes, duke vrarë 26 persona, si dhe duke plagosur 130 të tjerë. Pas shpërthimeve, linjat e telefonit u bllokuan dhe komunikimet pushuan ose ishin në dispozicion me ndërprerje për të paktën disa orë. Këto sulme terroriste ishin ndër më të rëndat të regjistruara në Indi.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-13-korrik-2022/