Kalendari Historik 12 Qershor 2023

1935 Një armëpushim është negociuar midis Bolivisë dhe Paraguait, duke i dhënë fund Luftës Chaco. Lufta e Chaco, u zhvillua midis Bolivisë dhe Paraguait për kontrollin e pjesës veriore të rajonit Gran Chaco në Amerikën e Jugut, i cili mendohej se ishte i pasur me naftë. Ky ishte konflikti më i madh në Amerikën e Jugut gjatë shek XX.

1954Papa Pius XII kanonizon Dominic Savio, i cili ishte 14 vjeç në kohën e vdekjes së tij, si një shenjt, duke e bërë atë në kohën e shenjtorit më të ri të pa martuar në Kishën Katolike Romake. Në 2017 Jacinta dhe Francisco Marto, të moshës nëntë dhe dhjetë  vjeçare, në kohën e vdekjes së tyre, janë shpallur gjithashtu shenjtorë.

1964Aktivisti anti-aparteid dhe udhëheqësi i ANC Nelson Mandela dënohet me burgim të përjetshëm për sabotim në Afrikën e Jugut. Mandela vuajti 27 vjet burg, i ndarë midis ishullit Robben, burgut Pollsmoor dhe burgut Victor Verster. Presidenti F. W. de Klerk e liroi atë në 1990. Të dy bashkë, drejtuan përpjekjet fundin e aparteidit.

Lulezim Basha1974 – Lindi në  Tiranë Lulzim Basha, politikan shqiptar, ish-Ministër i Jashtëm i Shqipërisë, ish-deputet i Legjislaturës XVIII të Kuvendit të Shqipërisë, kryetar i Partisë Demokratike dhe ish-kryetar i Bashkisë së Tiranës gjatë mandatit 2011-2015. Gjatë periudhës maj 1998 – korrik 1999, Lulzim Basha u bë pjesë e skuadrës që përgatiti aktakuzën për krime lufte ndaj Sllobodan Millosheviçit në Gjykatën Ndërkombëtare për Krimet e Luftës në ish-Jugosllavi.

1979 Bryan Allen fiton çmimin e dytë Kremer për një fluturim të mundësuar nga njeriu përmes Kanalit anglez në Gossamer Albatross. Ai e arriti famën kur pilotoi dhe siguroi fuqinë njerëzore për, të dy aeroplanët që fituan dy çmimet e para Kremer për fluturimin me energji njerëzore. Më pas Allen, vendosi disa rekorde botërore.

1981Lind në Bahia, Adriana Lima. Lima, është një modele dhe aktore braziliane, e njohur më së shumti si një Victoria Secret Angel nga viti 1999 deri në vitin 2018. Ajo u emërua si “Engjëlli më i vlefshëm i Victoria’s Secret” në 2017. Lima, njihet gjithashtu që nga viti 2003, dhe për reklamat e saj Super Bowl dhe Kia Motors.

1987Ish-perandori i Republikës Qëndrore të Afrikës, Jean Bedel Bokassa dënohet me vdekje për krimet që ai kishte kryer gjatë sundimit të tij 13-vjeçar. Dënimi me vdekje atij, iu shndërrua më vonë në burgim të përjetshëm, por ai u la i lirë në vitin 1993. Jean Bedel Bokassa, jetoi një jetë private në Bangui, dhe vdiq në nëntor 1996.

1991 Rusët për herë të parë në histori, zgjodhën në mënyrë demokratike Boris Yeltsin si President të Rusisë. Zgjedhjet u mbajtën afërsisht tre muaj pasi u votua në favor të krijimit të një presidence dhe mbajtjen e zgjedhjeve të drejtpërdrejta në një referendum të mbajtur në mars të atij viti. Rezultati ishte një fitore për Boris Yeltsin.

2003Vdes në moshën 87 vjeçare, Gregory Peck. Peck, ishte një aktor amerikan. Ai ishte një nga yjet më të njohur të filmit nga vitet ’40 deri në vitet ’60. Rolet e tij të nominuara për Oscar janë, në The Keys of Kingdom, The Yearling, Roman Holiday, Gentlemans Agreement, To Kill a Mockingbird, dhe Twelve O’Clock High.

This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-12-qershor-2023/