Kalendari Historik 12 Korrik 2023

1920 – Nënshkruhet Traktati i Paqes Sovjeto-Lituanez, me të cilin Rusia Sovjetike njeh pavarësinë e Lituanisë. Në këmbim të asnjanësisë dhe lejes së Lituanisë për të lëvizur trupat e saj në territorin që u njoh gjatë luftës së saj kundër Polonisë, Rusia Sovjetike njohu sovranitetin e Lituanisë. Ajo u ratifikua në Moskë.

 

 

1935 – Vdes në moshën 75 vjeçare, Alfred Dreyfus. Dreyfus, ishte një oficer artilerie francez i prejardhjes hebreje, gjykimi dhe bindja e të cilit në 1894 me akuzën e tradhtisë u bë një nga dramat politike më të diskutueshme dhe polarizuese në historinë moderne franceze. Incidenti ka zbritur në histori si afera e Dreyfus.

 

 

1937 – Lind në Meudon, Lionel Jospin. Jospin,  është një politikan francez që shërbeu si Kryeministër i Francës nga 1997 deri 2002. Jospin ishte Sekretari i Parë i Partisë Socialiste nga 1995 deri në 1997 dhe kandidati i partisë për President të Francës në zgjedhjet 1995 dhe 2002. Në 1995, ai u mposht nga Zhak Chirac.

 

 

1948 – Kryeministri izraelit David Ben-Gurion urdhëron dëbimin e palestinezëve nga qytetet Lod dhe Ramla. Aksioni ushtarak ndodhi brenda kontekstit të Luftës Arabo-Izraelite të vitit 1948. Mbi 50 mijë palestinezë, do të merrnin rrugën e emigrimit, pasi këto dy qytete kryesore, do të pushtoheshin nga trupat ushtarake izraelite.

 

 

1967 – Revoltat e mëdha, shpërthejnë në Newark të New Jersey. Trazirat e Newark-ut në vitin 1967 ishin një nga 159 trazirat e garave që përfshiu qytetet në Shtetet e Bashkuara gjatë “Verës së Madhe të nxehtë të vitit 1967”. Gjatë katër ditëve të trazirave, plaçkitjeve dhe shkatërrimit të pronave, 26 njerëz vdiqën dhe qindra u plagosën.

 

 

1975 – Sao Tome dhe Principe shpallin pavarësinë nga Portugalia. Regjimi i ri Portugez u angazhua për shpërbërjen e kolonive të tij jashtë shtetit. Në nëntor 1974, përfaqësuesit e tyre u takuan me MPMS në Algiers dhe hartuan një marrëveshje për transferimin e sovranitetit. Presidenti i parë i saj u zgjodh Manuel Pinto da Costa.

 

 

2006 – Fillon zyrtarisht lufta në Liban. Konflikti filloi më 12 korrik 2006 dhe vazhdoi derisa një armëpushim i ndërmjetësuar nga Kombet e Bashkuara hyri në fuqi në mëngjes në 14 gusht 2006, megjithëse ai përfundoi zyrtarisht më 8 shtator 2006 kur Izraeli ngriti bllokadën e saj detare të Libanit. Ky konflikt pati afro 2 mijë të vdekur.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-12-korrik-2023/