Kalendari Historik 11 Prill 2023

1872 – Lindi  në Drenovë, Aleksandër Stavre Drenova, ka qenë një poet, publicist dhe veprimtar i kolonisë shqiptare të Bukureshtit që është edhe autori i Himnit të Flamurit, që është himni kombëtar i Shqipërisë. Vjeshtën e 1885, me dy vëllezërit më të mëdhenj mbërritën në Bukuresht. Punoi në fillim si qymyrxhi e çirak, më pas ndoqi studimet në mënyrë private dhe, për një kohë të shkurtër, pranë Fakultetit të Shkencave Politike të Universitetit të Bukureshtit. Në janar 1899, qe ndër themeluesit e Qarkut të studentëve shqiptarë, i cili në mars 1902 u shndërrua në shoqëri me emrin Shpresa, e themeluar nga Asdreni dhe nga shoku i tij shkrimtar Kristo Dako Asdreni kishte nisur të shkruante poezi dhe të botonte artikuj që në fillim të shekullit të XX. Pjesë e poetëve që zbuloi apo botoi Konica tek  Albania.  Më 1904 botoi në Bukuresht përmbledhjen e tij të parë me nëntëdhjetenëntë vjersha, Rézé djélli, të cilën ia kushtoi Skënderbeut. Vijoi traditat e poezisë së Naim Frashërit, lartësoi dashurinë për atdheun, nxiti bashkatdhetarët të rreshtoheshin në luftën për çlirim nga zgjedha turke. Vëllimi i dytë i Asdrenit Endra e lote, Bukuresht 1912, i botuar tetë vjet më pas, shfaq një pjekuri më të madhe. Kjo përmbledhje, po me nëntëdhjetë e nëntë vjersha si e para, ndahet në tre cikle: atdheu, natyra, mendimi dhe bukuria, dhe i kushtohet udhëtares dhe mikes së Shqipërisë Edith Durham.

 

1909 – Themelohet zyrtarisht qyteti i Tel Avivit, në Izrael. Qyteti u themelua në vitin 1909 nga Yishuv (banorë hebrenj) si një pronë moderne strehimi në periferi të qytetit portik të lashtë Jaffa, që atëherë ishte pjesë e provincës Jeruzalem të Sirisë Osmane. Në fillim u quajt ‘Ahuzat Bayit’ emri i shoqatës që themeloi lagjen, ky emër u ndryshua vitin pasardhës në ‘Tel Aviv’. Emri i saj do të thotë “Tregoji pranverës”.

 

1943 – Vdiq Ndok Gjeloshi, ishte pinjoll i trungut të Nik Vuksanit të vëllazërisë Mekshaj, në Shalë të Dukagjinit. Ndoqi kolegjin Françeskan në Shkodër, dhe më pas përfundoi Akademinë Ushtarake të Modenas në Itali, ku mori gradën e togerit të forcave të Xhandarmërisë. Gjatë qeverisjes së Nolit, Ndoka mori gradën kapiten i forcave kufitare dhe më tej, prefekt i Shkodrës. Me Triumfin e Legalitetit, u largua drejt Mbretërisë Serbo-Kroato-Sllovene, ku qe anëtar i grupit “Partia Republikane” të krijuar nga Rexhep Shala. Emigroi në Vjenë ku martohet me Margaritën, austriake. Bëhet anëtar i grupit të “Bashkimit Kombëtar”.  Grupi kishte rënë dakord t’i kurdisej një atentat Mbretit gjatë një vizite në Vjenë, ku do të zhvillonte disa kontrolle mjekësore. Më 11 prill 1943 në orën 18:45, në shëtitoren “Viktor Emanueli III” (Bulevardi i Tiranës, ndryshe rruga e Stacionit të Trenit) Gjeloshi, mbeti i vrarë nga një atentat komunist bërë nga Myslym Keta, me urdhër të Komitetit Qëndror të Partisë Komuniste të Shqipërisë. Në ceremoninë e varrimit të zhvilluar në Shkodër mori pjesë Gjon Markagjoni, Mustafa Kruja, gjeneral Volante, komandant i Milicisë Fashiste Shqiptare.

 

1945 – Gjatë Luftës së Dytë Botërore, forcat Amerikane çlirojnë kampin e përqendrimit të Buchenwald. Buchenwald-i, ishte një kamp i përqendrimit nazist i vendosur në kodrën Ettersberg pranë Weimar, Gjermani, në korrik 1937. Ishte një nga kampet e para dhe më të mëdha të përqendrimit brenda kufijve të Gjermanisë në 1937. Për gati 8 vjet të ekzistencës së tij si kamp, vdiqën rreth 60 mijë të internuar.

 

1951 – Gjatë Luftës në Kore, Presidenti Harry Truman liroi gjeneralin e ushtrisë Douglas MacArthur nga Komanda e Përgjithshme e ushtrisë. Ky akt ndodhi pasi MacArthur bëri deklarata publike që bien ndesh me politikat e administratës. MacArthur ishte një hero i Luftës së Dytë Botërore i cili ishte atëherë komandant i forcave të OKB që luftonin në Kore, dhe lehtësimi i tij mbetet një temë e diskutueshme në fushën e marrëdhënieve civilo-ushtarake.

 

1963 – Papa Gjon XXIII lëshon Pacemin në terris, enciklika e parë që u drejtohet të gjithë të krishterëve në vendet e vetëme katolikëve, dhe i cili përshkroi kushtet për paqen botërore në aspektin njerëzor. Ai theksoi dinjitetin dhe barazinë njerëzore midis të gjithë njerëzve dhe përmendi çështje të tilla si të drejtat e grave, mos-përhapja bërthamore dhe Kombet e Bashkuara, të gjitha ato të miratuara më parë.

 

1970 – Lançohet në hapësirë, misioni Apollo 13.  Apolloni 13 ishte misioni i shtatë i mposhtur në programin hapësinor Apollo dhe i treti që synonte të binte në Hënë. Kapsula u nis nga Qendra Hapësinore Kennedy, por ulja hënore u ndërpre pasi një rezervuar oksigjeni në modulin e shërbimit dështoi dy ditë në mision. Në vend të kësaj, ekuipazhi u rrotullua rreth Hënës dhe u kthye i sigurt në Tokë më 17 Prill.

Memorie.al1985 – Vdiq Enver Hoxha diktatori i Shqipërisë. Hoxha përfshihet në listën e përpiluar nga Instituti i Studimit të Krimeve dhe Pasojave të Komunizmit, që përmbledh pjesëmarrësit që kanë përgjegjësi direket për krimet e Partisë Komuniste Shqiptare dhe të Ushtrisë Nacionalçlirimtare, duke qene, sipas ligjit nr. 41, anëtarë të strukturave politike dhe ushtarake “që kanë inspiruar, organizuar, urdhëruar, ekzekutuar ose ndihmuar forcat partizane në vepra kriminale”. Regjimi dyzetvjeçar i tij u karakterizua nga zhdukja e opozitës politike e intelektuale, represioni i vazhdueshëm politik në të cilin përfshiheshin kampet e detyrueshme të punës, pushkatimet pa gjyq dhe ekzekutimet e antikomunistëve të piketuar. Dënimet e kundërshtarëve të tij politikë me vdekje ose burgime të gjata dhe dëbimet e familjeve të tyre nga shtëpitë ku jetonin dhe internimet e tyre në fshatra të thella, ku kontrolloheshin rreptësisht nga policia dhe Sigurimi i Shtetit. Gjithashtu, diktatura komuniste, u karakterizua nga metodat staliniste të asgjësimit të bashkëpunëtorëve të tij, që kërcënonin pushtetin e tij personal. Pjesa më e madhe e kësaj shtypjeje u bë përmes armës së Sigurimit të Shtetit.

 

1987 – Marrëveshja e Londrës nënshkruhet në mënyrë të fshehtë midis Ministrit të Punëve të Jashtme të Izraelit Shimon Peres dhe Mbretit Huseini të Jordanisë. Të pranishëm gjithashtu në takim ishin Kryeministri jordanez Zaid al-Rifai dhe Drejtori i Përgjithshëm i Ministrisë së Punëve të Jashtme izraelite, Yossi Beilin. Kjo marrëveshje, kishte të bënte me rolin e Jordanisë, në konfliktin Izrael-Palestinë.

 

2012 – Vdes në moshën 95 vjeçare, Ahmed Ben Bella. Ben Bella, ishte një politikan algjerian, ushtar socialist dhe revolucionar që shërbeu si Presidenti i parë i Algjerisë nga viti 1963 deri më 1965. Ai do të konsiderohej nga populli algjerian si një ndër eksponentët dhe hreonjtë kryesorë të luftës për pavarësi të këtij kombi, nga pushtimi kolonial francez. Ahmed Ben Bella, cilësohet si një ndër politikanët më në zë të Algjerisë.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-11-prill-2023/