Kalendari Historik 09 Gusht 2022

1939Lind në Scandiano, Romano Prodi. Prodi, është një politikan italian që shërbeu si Presidenti i 10-të i Komisionit Evropian nga 1999 deri në 2004. Ai shërbeu dy herë si Kryeministër i Italisë, së pari nga 17 maj 1996 deri më 21 tetor 1998 dhe pastaj nga 17 maj 2006 deri në 8 maj 2008. Ai konsiderohet themeluesi i qendrës së majtë italiane.

 

 

1945Nagasaki është shkatërruar kur një bombë atomike, e koduar “Fat Man”, hidhet nga avioni ushtarak B-29 Bockscar i flotës ajrore të Shtetet të Bashkuara të Amerikës. 350.000 njerëz janë vrarë plotësisht, përfshirë 250.000 – 300.000 punëtorë të luftës japoneze, mbi 20.000 punëtorë të detyruar koreanë dhe 150 ushtarë japonezë.

 

 

1965 Shteti i Singaporit, është dëbuar nga Malajzia dhe bëhet vendi i vetëm deri më tani që fiton pavarësinë pa dëshirë. Shkëputja pa dëshirë territorial e Singaporit nga Malajzia ndodhi për shkak të rritjes së tensionit dhe përplasjeve etnike ndërmjet popullsisë singaporase edhe asaj malajziane. Sot Singapori është një nga shtetet më të zhvilluara të botës.

 

1973 Marsi 7 është nisur nga BRSS. Marsi 7, i njohur gjithashtu si 3MP Nr.51P ishte një anije hapësinore Sovjetike e nisur për të eksploruar Marsin. Ajo, ishte një anije kozmike autobusi 3MP e cila përfshinte misionin përfundimtar studimor, të programit Mars. Për shkak të një mosfunksionimi, tokëzuesi dështoi të kryejë një manovër të domosdoshme.

 

1974 – Si rezultat i drejtpërdrejtë i skandalit të Watergate, Richard Nixon bëhet Presidenti i parë i Shteteve të Bashkuara që dha dorëheqjen nga detyra. Zëvendës Presidenti i tij, Gerald Ford, bëhet president. Scandali i Watergate, konsistoi në përgjimin e paligjshëm që zyrtarë të kabinetit të Nixon, i kishin bërë zyrave të Partisë Demokrate.

 

1993Partia Liberale Demokratike e Japonisë humbet zgjedhjet, pas një epërsie 38-vjeçare për udhëheqjen kombëtare. LDP pothuajse vazhdimisht ka qenë në pushtet që nga themelimi i saj në 1955 — një periudhë e quajtur Sistemi 1955 — me përjashtim të një periudhe midis 1993 dhe 1994, dhe përsëri nga 2009 deri në 2012. Në zgjedhjet e 2012 ai rimori kontrollin e qeverisë.

 

2006 – Vdes në moshën 91 vjeçare, James Van Allen. Van Allen, ishte një shkencëtar amerikan i hapësirës në Universitetin e Iowa. Ai ishte i dobishëm në krijimin e fushës së kërkimit magnetosferik në hapësirë. Rripat e rrezatimit Van Allen u emëruan për të, pas zbulimit të tij duke përdorur instrumente tubash Geiger-Müller në satelitët e vitit 1958.

 

 


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-09-gusht-2022/