Kalendari Historik 06 Prill 2023

1896 – Në Athinë festohet zyrtarisht, hapja e Lojërave të para Olimpike moderne, 1500 vjet pasi lojërat origjinale janë ndaluar nga perandori romak Theodosius I. Këto, ishin Lojërat e para Olimpike  ndërkombëtare të mbajtura në historinë moderne. Organizuar nga Komiteti Olimpik Ndërkombëtar (IOC), i cili ishte krijuar nga Pierre de Coubertin. Ato u dominuan nga ekipi i SHBA-së.

 

1909 – Robert Peary dhe Matthew Henson bëhen njerëzit e parë që arritën Polin e Veriut. Pretendimi i Peary është i diskutueshëm për shkak të dështimeve në aftësinë e tij të lundrimit. Pretendimi nga ekipi i Peary për të arritur në Polin e Veriut u debatua gjerësisht në gazeta në atë kohë, siç ishte pretendimi konkurrues nga Frederick Cook. Mbërritja e tyre në Arktik, ishte një nga arritjet më të mëdha eksploruese në atë periudhë.

 

1941 – Lind në Gaesti, Gheorghe Zamfir. Zamfir, është një muzikant rumun i pan flautit. Ai njihet, gjithashtu edhe si mjeshtri më i madh i këtij instrumenti. Paraqitja e tij e parë si solist në një kolonë zanore ishte në Vladimir Cosma në vitin 1972, Le Grand Blond avec une chaussure noire, kolona zanore e së cilës u bë hit në mbarë botën. Zamfir gjithashtu, ka interpretuar për Ennio Morricone, Sergio Leone, dhe Quentin Tarantino.

 

1957 – Manjati i anijeve Greke Aristotle Onassis blen Hellenic Airlines Airlines (TAE) dhe themelon Airlines Olympic Airlines. Airlines Olympic Greek, e quajtur dikur Olympic Airways për të paktën katër dekada, ishte linja ajrore transportuese e flamurit të Greqisë. Selia e linjës ajrore ishte e vendosur në Athinë. Linja ajrore drejtonte shërbime për 37 destinacione të brendshme dhe për 32 destinacione në të gjithë botën.

 

1971 – Vdes në moshën 90 vjeçare, Igor Stranvinsky. Stravinsky, ishte një kompozitor, pianist dhe dirigjent rus. Ai konsiderohet gjerësisht një nga kompozitorët më të rëndësishëm dhe me ndikim të shekullit të 20-të. Karriera kompozicionale e Stravinsky ishte e dukshme për larminë e saj stilistike. Veprat e tij më të njohura ndërkombëtarisht ishin, The Firebird, Petrushka, dhe, The Rite of Spring.

 

1994 – Fillon zyrtarisht Genocidi në Ruanda, kur avionic qeveritar që mbante presidentin Ruandas Juvenal Habyarimana dhe presidentin burundian Ciprien Ntaryamira hidhet në erë. Ky akt terrorist, shërbeu si pretekst për të filluar një luftë civile, e shoqëruar me një spastrim etnik masiv, që u konsiderua ndër më të dhimbshmet në kontinentin afrikan. Ky genocide, përfshiu dy grupet etnike Hutu dhe Tutsi.

 

2009 – Një tërmet me magnitudë 6.3 ballë, godet qytetin e Aquilas, në Itali, duke vrarë 307 vetë, si dhe duke plagosur mbi 2 mijë të tjerë. Tërmeti u ndje në të gjithë Italinë qendrore, duke e bërë këtë tërmetin më vdekjeprurës për të goditur Italinë që nga tërmeti i Irpinia në 1980. Nga kjo fatkeqësi, përpos dëmeve në njerëz, pati edhe shumë dëme material që konsistuan në shkatërrimin e 65 mijë banesave.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-06-prill-2023/