Kalendari Historik 02 Korrik 2022

1881 – Charles J. Guiteau qëllon dhe plagos fatalisht Presidentin e SHBA James Garfield. Garfield vdiq dy muaj më vonë nga infeksionet që lidheshin me plagët. Në janar 1882, Guiteau u dënua me vdekje për krimin dhe u var, pesë muaj më vonë. Arsyet e atentatit të tij ndaj Presidentit të SHBA, Garfield, ishin se ky i fundit nuk e kishte marrë në punë Guiteaun.

 

1897 – Inxhinieri italian Guglielmo Marconi merr një patentë për shpikjen e radios në Londër. Ai, ishte një shpikës dhe inxhinier elektrik, i njohur për punën e tij në transmetimin e radios në distanca të gjata, zhvillimin e ligjit të Marconi dhe një sistem radio telegrafi. Marconi, mori Çmimin Nobel, në Fizikë së bashku me Karl Braun.

 

 

1925 – Lind në Kasai, Patrice Lumumba. Lumumba, ishte një politikan dhe udhëheqës i pavarësisë së Kongo i cili shërbeu si Kryeministri i parë i Kongos nga qershori deri në shtator 1960. Ideologjikisht një nacionalist afrikan dhe pan-afrikanist, ai drejtoi partinë e Lëvizjes Kombëtare Kongoleze (MNC) nga 1958 deri në vrasjen e tij.

 

 

1937 – Amelia Earhart dhe navigatori Fred Noonan janë dëgjuar për herë të fundit nga Oqeani Paqësor ndërsa përpiqen të bëjnë fluturimin e parë ekuatorial në të gjithë botën. Zhdukja pa gjurmë e Earhart dhe Noonan, konsiderohet si një nga misteret më të mëdha të shekullit të XX. Asnjë e dhënë rreth tyre nuk është gjetur deri më sot.

 

 

1961 – Vdes në moshën 61 vjeçare, Ernest Hemingway. Hemingway, ishte një gazetar amerikan, novelist, shkrimtar me tregime të shkurtra. Stili i tij, të cilin ai e quajti teori e ajsbergut, pati një ndikim të fortë në trillimet e shekullit të 20-të, ndërsa mënyra e tij aventureske dhe imazhi i tij publik i sollën admirim nga gjeneratat e mëvonshme.

 

 

1964 – Presidenti i SHBA Lyndon B. Johnson nënshkruan Aktin e të Drejtave Civile të vitit 1964, me qëllim ndalimin e ndarjes në vendet publike. Akti i të Drejtave Civile i vitit 1964, është një e drejta civile dhe ligji i punës në Shtetet e Bashkuara që parashikon diskriminimin bazuar në racën, ngjyrën, fenë, seksin ose origjinë kombëtare.

 

 

1966 – Ushtria franceze shpërthen një provë bërthamore të koduar me emrin Aldebaran, në Moruroa, prova e parë e tyre bërthamore në Paqësor. Atoli u krijua zyrtarisht si një vend testimi bërthamor nga Franca në 21 Shtator 1962, kur Direction des Centres d’Expérimentations Nucléaires (DIRCEN) u krijua për të administruar testimin bërthamor.

 

1990 – Është një nga ngjarjet më të rëndësishme historike në Shqipëri. Kjo datë përbën një pikë kthese në rrjedhën e ngjarjeve dhe ardhjen e pluralizmit në vitet ’90. Me rënien e diktaturës komuniste në vendet e tjera të lindjes, edhe regjimi komunist në Shqipëri filloi të jepte shenjat e para të rënies së saj. 2 korriku i vitit 1990 konsiderohet si moment historik i quajtur si eksod i madh i shqiptarëve, i cili i dha goditjen fillestare të regjimit të Byrosë Politike në Shqipëri. Qindra e mijëra shqiptarë mësynë drejt dyerve të ambasadave të huaja në Tiranë të cilat iu hapën atyre portën drejt lirisë së munguar.

 

2008 – Gjatë konfliktit kolumbian Ingrid Betancourt, anëtare e Dhomës së Përfaqësuesve të Kolumbisë, çlirohet nga robëria pasi u mbajt për gjashtë vjet e gjysmë peng, nga FARC. Operacioni i shpëtimit, e quajtur Operacioni Jaque, shpëtoi Betancourt së bashku me 14 pengje të tjerë (tre shtetas të Shteteve të Bashkuara dhe 11 policë dhe ushtarë kolumbianë).

 

 


This is a companion discussion topic for the original entry at https://memorie.al/kalendari-historik-02-korrik-2022/