Inteligjenca artificiale: spiunazh masiv?

Sipas studiuesit të njohur të sigurisë, Bruce Schneier, inteligjenca artificiale do të mundësojë spiunazhin masiv. Falë modeleve gjithnjë e më të fuqishme, do të jetë mjaft e thjeshtë për të shpejtuar dhe automatizuar mbledhjen e të dhënave dhe veçanërisht të bisedave. Aktivitete të tilla kryhen sot përmes spyware, por ndërhyrja njerëzore ende kërkohet.

Epoka e re e spiunazhit masiv
Studiuesi i sigurisë fillimisht thekson ndryshimin midis vëzhgimit dhe spiunazhit. I pari ka qenë prej kohësh “modeli i biznesit” i internetit. Sot është e mundur të gjurmoni blerjet, vendndodhjen gjeografike dhe aktivitete të tjera nëpërmjet kompjuterëve dhe telefonave inteligjentë. Nga ana tjetër, spiunazhi kërkon ndërhyrje njerëzore, për shembull për të instaluar spyware dhe për të kuptuar bisedat.

Falë inteligjencës artificiale është e mundur të eliminohet “kufizimi njerëzor” dhe të automatizohet spiunazhi masiv. Për shembull, modelet e AI lejojnë miliona biseda të përmblidhen dhe të organizohen sipas temës. Teknologjia nuk është ende perfekte, por ajo përmirësohet me kalimin e kohës, ndryshe nga njerëzit. Prandaj do të jetë e mundur të dihet se çfarë thuhet dhe kur.

Shumë qeveri në mbarë botën përdorin mbikëqyrje masive dhe së shpejti do të përdorin edhe spiunazh masiv. Studiuesi thekson se kompanitë tashmë spiunojnë përdoruesit, duke mbledhur një sasi të madhe të dhënash për qëllime reklamimi. Ky aktivitet do të përmirësohet me inteligjencën artificiale.

Google dhe Microsoft do të integrojnë asistentët e tyre dixhitalë në të gjitha shërbimet. Për t’iu përgjigjur pyetjeve ata dërgojnë të dhëna në cloud. Kompanitë premtojnë respekt për privatësinë, por nuk ka siguri absolute. Studiuesi shpreson për rregulla strikte që parandalojnë spiunazhin masiv. Akti i AI-së pritet të miratohet në Evropë, por ligji nuk mbulon të gjitha rastet, kështu që mund të anashkalohet lehtësisht.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/12/08/inteligjenca-artificiale-spiunazh-masiv/