Inteligjenca artificiale mashtron Google me imazhet e saj

Imazhet e krijuara nga inteligjenca artificiale janë gjithnjë e më realiste dhe të vështira për t’u dalluar nga ato reale. Një shembull i kohëve të fundit është ai i Israel Kamakawiwoʻole, këngëtari i famshëm Havai i cili ndërroi jetë në vitin 1997. Kushdo që kërkon emrin e tij në Google has në një foto që duket autentike, por në fakt është krijuar nga një algoritëm.

Fotoja u pa nga Ethan Mollick, një profesor në Shkollën Wharton të Universitetit të Pensilvanisë, i cili postoi një pamje nga ekrani në X të dielën.

“Mos e besoni më atë që shihni në internet. Krijimi i falsifikimeve është i lehtë. Nuk mund të dallosh ndryshimin”, ka komentuar ai.

Çdokush mund të bëjë një kontroll të thjeshtë. Thjesht shkruani emrin e këngëtares. Fotoja e parë që do të shihni, Kamakawiwoʻole me kitarë (dhe jo ukulele), është krijuar nga inteligjenca artificiale dhe ende shfaqet ndër rezultatet më të mira të kërkimit të Google.

Megjithatë, fotot nuk janë perfekte. Noah Giansiracusa, një profesor në Universitetin Bentley, vuri në dukje në X se fotot e krijuara nga AI përshkruajnë Kamakawiwoʻole duke mbajtur një kitarë. Muzikanti ishte i famshëm për luajtjen e ukulele.

“Google duhet të bëjë më mirë për të parandaluar infiltrimin e inteligjencës artificiale në rezultatet më të larta, siç bëri në këtë rast,” shkroi Giansiracusa.

Kamakawiwoʻole ishte i njohur për versionin e tij prekës dhe akustik të “Over the Rainbow” të Judy Garland.

Google nuk është imun ndaj imazheve të rreme
Kjo nuk është hera e parë që Google shfaq imazhe të rreme të krijuara nga inteligjenca artificiale në mesin e rezultateve më të mira të motorit të saj të kërkimit.

Në shtator, 404media raportoi se një foto e rreme e protestuesit të panjohur të Sheshit Tiananmen ishte në krye të rezultateve të kërkimit të Google dhe vinte nga komuniteti Midjourney i Reddit. Fotoja e fabrikuar tregonte njeriun e njohur si Tank Man duke bërë një selfie para një tanku. Të nesërmen, Google hoqi foton e rreme nga rezultatet e kërkimit.

Ata që kërkonin artistët e famshëm Edward Hopper dhe Johannes Vermeer gjetën gjithashtu foto të rreme të krijuara nga AI midis rezultateve kryesore, raportoi Futurism. Në maj, Google njoftoi prezantimin e një mjeti që ofron më shumë informacion rreth rezultateve të kërkimit të imazheve, në mënyrë që përdoruesit të dallojnë më lehtë imazhet reale nga ato të rreme.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/11/27/inteligjenca-artificiale-mashtron-google-me-imazhet-e-saj/