“Inteligjenca artificiale” është fjala e vitit 2023

Inteligjenca Artificiale (AI) është emëruar fjala e vitit 2023 nga Collins Dictionary, fjalori autoritar anglisht i botuar nga shtëpia botuese britanike me të njëjtin emër. Zgjedhja pasqyron përshtypjen e madhe që ka kjo teknologji në shoqëri dhe debatin që ka shkaktuar.

AI ka parë një rritje të shpejtë vitet e fundit, veçanërisht me shfaqjen e modeleve të mësimit të makinerive si GPT-3 dhe së fundmi ChatGPT, të cilat kanë demonstruar aftësinë për të kryer detyra komplekse si shkrimi i tekstit të detajuar dhe përgjigjja bindëse e pyetjeve. Këto zhvillime kanë sjellë AI në qendër të vëmendjes së publikut dhe kanë ngritur pyetje se si teknologjia mund të riformojë botën e punës, arsimit dhe jetës së përditshme.

Sipas Collins, përdorimi i termit “AI” është katërfishuar vitin e fundit, duke reflektuar se si është bërë e zakonshme. Emërimi vjen pikërisht kur liderët botërorë, CEO-t e teknologjisë dhe akademikët mblidhen në Londër për Samitin e Sigurisë së AI për të diskutuar se si të menaxhohen me përgjegjësi zhvillimet në inteligjencën artificiale. Samiti thekson ndikimin e thellë që AI mund të ketë në shoqëri në vitet e ardhshme.

Inteligjenca artificiale është fjala e vitit. E ndjekur nga nepo baby, lakmia dhe semaglutide
Por rritja e AI ka ngritur gjithashtu shqetësime. Kritikët paralajmërojnë për rreziqet e mundshme të delegimit të detyrave të ndjeshme tek makineritë, të tilla si paragjykimet në algoritme ose efektet e papritura. Në fakt, debati fokusohet në mënyrën se si të balancohet inovacioni dhe rregullimi.

Fjala e Vitit e Collins u zgjodh më parë nga një ekip leksikografësh që gjurmonin evolucionin e gjuhës. Fjalë të tjera në garën për vitin 2023 përfshinin “nepo baby”, që i referohet fëmijëve të famshëm që shfrytëzojnë famën e prindërve të tyre, “lakmia”, rritja e çmimeve për të maksimizuar fitimet dhe “semaglutide”, një ilaç për humbje peshe.

Por në fund AI mbizotëroi, duke kapur atë që ka qenë tema dominuese e bisedave dhe spekulimeve gjatë 12 muajve të fundit. Teknologjia premton të riformësojë botën në vitet e ardhshme po aq sa ka bërë interneti dhe telefonat inteligjentë.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/11/02/inteligjenca-artificiale-eshte-fjala-e-vitit-2023/