Hamasi në Telegram: qasja në Android është bllokuar

Javën e kaluar, numri një i Telegram, CEO dhe themeluesi Pavel Durov, shtroi një pyetje sa delikate aq edhe të rëndësishme. Në kontekstin e konfliktit të vazhdueshëm në Izrael dhe Rripin e Gazës, a është e përshtatshme mbyllja e kanaleve të operuara nga Hamasi brenda aplikacionit? Apo është më mirë t’i lëmë ato në funksion? Një pyetje legjitime, duke marrë parasysh se si mjeti është përdorur tashmë për të paralajmëruar popullatën për një sulm të afërt. Në fillim të tetorit, ai lejoi civilët e pranishëm në zonën e Ashkelon të arrinin të sigurt.

Telegrami mbyll kanalet e Hamasit (në Android)
Më në fund u mor një vendim. Platforma ka zgjedhur të bllokojë aksesin në atë që besohet të jetë kanali zyrtar i Hamasit (hamas_com) dhe ai i Brigadave Ezzedin al-Qassam (brigadat al-Qassam), krahu i armatosur i organizatës. Për momentin, këtë e ka bërë vetëm dhe ekskluzivisht duke parandaluar ata që lidhen nga një pajisje Android, pasi vlerësohet se shkelin kushtet e shërbimit të vendosura nga Google. Prandaj, ato mbeten të përdorshme nga aplikacionet në sisteme të tjera operative.

Grupi Mountain View konfirmoi ndalimin, duke iu referuar udhëzimeve për përmbajtjen e papërshtatshme (lidhje e thelluar), veçanërisht ato të natyrës terroriste.

Të gjithë (ose pothuajse të gjithë) emrat e mëdhenj në botën online kanë marrë një qëndrim. Meta, për shembull, njoftoi kufizime për postimet në Facebook në rajon. Drejtuesit e TikTok u shtynë në ndërhyrje nga Bashkimi Evropian. Dhe sa i përket

Ne bëmë një provë. Në kohën kur u shkrua dhe u publikua ky artikull, i pari nga dy kanalet (hamas_com) ishte ende i aksesueshëm nga Telegram në telefonat inteligjentë Android, përmes aplikacionit të sapo shkarkuar nga Google Play. Hyrja dhe konsultimi i posteve nuk hasin pengesa. Sipas të gjitha gjasave, bllokada nuk është ende efektive në të gjitha territoret ose është e kufizuar vetëm në disa. E dyta (brigadat al-Qassam) nuk është e indeksuar, por ka të tjerë me emra të ngjashëm dhe mijëra anëtarë, të arritshëm pa probleme.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/10/26/hamasi-ne-telegram-qasja-ne-android-eshte-bllokuar/