GrapheneOS: sistemi operativ i sigurt që do t’ju bëjë të harroni Android

Android është një sistem operativ për telefonat inteligjentë që mund ta doni për natyrën e tij me burim të hapur, me shumë mundësi personalizimi; ose duke dashur keq për shkak të pranisë së lartë të malware dhe ndarjes në dhjetëra variante të personalizuara në varësi të prodhuesit. Këto të fundit shpesh kanë bloatware, pra aplikacione të padëshiruara të instaluara paraprakisht, ose dizajne që nuk janë të pëlqyera të veçanta.

Prandaj, ka zgjidhje alternative, të njohura për “geeks” prej vitesh, por jo për ata që kanë më pak interes për teknologjinë, më pak pasion ose, ndoshta, pak familjaritet me telefonat inteligjentë. Midis tyre, GrapheneOS dallohet si një ROM me porosi i fokusuar në mbrojtjen e privatësisë së përdoruesit. Pra, nëse keni një pajisje celulare Android dhe dëshironi një përvojë edhe më të sigurt, GrapheneOS është zgjidhja e duhur për ju, por le të shohim pse.

Zbulimi i GrapheneOS
Në këtë analizë të shkurtër të sistemit operativ celular me porosi, nuk do të flasim për procesin e instalimit, por për veçoritë që e bëjnë atë kaq intrigues. GrapheneOS, në fakt, ndryshe nga sa mund të mendojnë disa, nuk heq shërbimet e Google, por kufizon funksionimin e tyre në një mjedis sandbox. Çfarë do të thotë? Thjesht, sistemi izolon aplikacionet duke i penguar ato të veprojnë me njëri-tjetrin ose të ekzekutojnë kodin që ndikon në të gjithë pajisjen.

Në këtë rast specifik, GrapheneOS nuk vjen me të ashtuquajturat “GApps” të para-instaluar dhe në vend të kësaj kërkon një instalim sikur të ishin ndonjë aplikacion, pra, duke i lejuar përdoruesit të revokojë autorizimet për të dhënat e ndjeshme si gjeolokacioni ose aksesi në dosjet.

Bllokimi i lejeve funksionon po aq efektivisht për aplikacionet e tjera, duke i penguar ata të rrezikojnë sigurinë e pajisjes tuaj dhe privatësinë e të dhënave që dëshironi të mbroni me çdo kusht.

Feature te avancuara
Sidoqoftë, bukuria e GrapheneOS ka të bëjë me praninë e API-ve të avancuara që aktualisht nuk janë të disponueshme në Android 13 të aksioneve pasi ato u lëshuan pas fillimit të tij. Google, siç e dimë tashmë, po përgatit Android 14 me karakteristika të jashtëzakonshme, të gjitha të dizajnuara për sigurinë e përdoruesve. Epo, API-të si Photo Picker ose shtesa të tilla si mbështetja e avancuar për profile të shumta përdoruesish në smartphone janë disa nga risitë e vlefshme të përfshira në GrapheneOS.

Ose përsëri, është e mundur të bllokohet – përgjithmonë ose përkohësisht – aksesi në internet tek aplikacionet që e kërkojnë vazhdimisht, si YouTube, Spotify dhe Facebook. Karakteristika të tjera të veçanta përfshijnë tabelën PIN me numra të vendosur rastësisht; kontroll i plotë i sensorëve si xhiroskopi dhe barometri; ose rinisja automatike e pajisjes pas një kohe të caktuar.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/03/31/grapheneos-sistemi-operativ-i-sigurt-qe-do-tju-beje-te-harroni-android/