Google lëshon Bard në SHBA dhe MB: çfarë dimë për rivalin më të fundit të ChatGPT

Që kur inteligjenca artificiale bisedore (AI) ChatGPT pushtoi botën me aftësitë e saj mbresëlënëse, të gjithë sytë kanë qenë te Google për të parë se si do të ishte gjiganti i teknologjisë kundër konkurrencës në domenin e kërkimit.

Ne e njohim Bard-in, chatbotin e Google që për Sundar Pichai, CEO i kompanisë, “kërkon të kombinojë gjerësinë e njohurive të botës me fuqinë, inteligjencën dhe kreativitetin e modeleve tona të shkëlqyera gjuhësore”.

Fillimisht e shpërndarë në një grup të përzgjedhur të “testuesve të besimit” shkurtin e kaluar, Google njoftoi të martën (21 mars) se do të lejonte më shumë njerëz ta përdorin atë, nëpërmjet një liste pritjeje.

Kompania, në pronësi të Alphabet Inc. nuk ka thënë se sa njerëzve do t’i jepet akses dhe aplikantëve fillestarë do të kufizohen në SHBA dhe MB përpara se të ofrohet në vende të tjera.

Google ka dominuar kërkimin në internet për më shumë se dy dekada, kështu që po ecën me kujdes me nxjerrjen e mjeteve të tij të AI.

Nëse teknologjia nuk funksionon siç pritej, në fakt mund të dëmtojë modelin e biznesit të bazuar në reklama të kompanisë.

Pavarësisht nga kurthet e mundshme të teknologjisë, Bard ende ofron “përfitime të jashtëzakonshme, si fillimi i produktivitetit njerëzor, kreativiteti dhe kurioziteti,” vëren Google në një postim në blog që dy nga nënkryetarët e tij – Sissie Hsiao dhe Eli Collins – shkruan me ndihmën e Bard .

Në një postim në blog që njoftonte Bard në shkurt, Sundar Pichai foli për punën e Google në inteligjencën artificiale me “letrën e definimit të fushës” të vitit 2017 mbi teknologjinë Transformer dhe përparimin me modelet e difuzionit që ai thotë se janë “themeli i shumë prej aplikacioneve gjeneruese të AI që shihni. sot”.

Këto aplikacione kanë qenë në qendër të hapësirës së AI për muaj të tërë, me platformat tekst-në-imazh, tekst-në-video, madje edhe tekst-në-muzikë që po shtohen.

Si krahasohet Bard me ChatGPT?
Bard do të përdorë informacionin e nxjerrë nga interneti për të ofruar “përgjigje të freskëta dhe me cilësi të lartë”, sipas blogut të Pichai, por versioni aktual nuk është i lidhur me internetin.

Ashtu si ChatGPT, ai është trajnuar në një bazë të dhënash të madhe që ka një pikë kufizuese: Microsoft, një investitor i madh në ndërtimin e ChatGPT OpenAI, lançoi së fundmi një chatbot brenda motorit të tij të kërkimit Bing.

Mundësuar nga teknologjia OpenAI, Bing AI është i lidhur me internetin – përdoruesit do të duhet të presin dhe të shohin se si krahason Bard, pasi të lidhet.

Ashtu si ChatGPT, Bard mund të shpjegojë tema komplekse, të tilla si zbulimet në hapësirë, në terma mjaft të thjeshtë për t’u kuptuar nga një fëmijë.

Mund të kryejë gjithashtu detyra të zakonshme, si ofrimi i këshillave për planifikimin e festave ose idetë e drekës bazuar në ushqimin e mbetur në frigorifer.

Google sqaron se Bard është në modalitetin e testimit: pas regjistrimit, një mesazh i thotë përdoruesit: “Bard është një eksperiment. Ndërsa provoni Bard, mbani mend se jo gjithmonë do ta marrë atë siç duhet, por mund të japë përgjigje të pasakta ose të papërshtatshme.”

Përdoruesit këshillohen të përdorin kërkimin në Google për të kontrolluar për çdo përgjigje për të cilën nuk janë të sigurt.

Ekzistenca e Bard u njoftua më pak se dy javë pasi Microsoft zbuloi se po investonte miliarda dollarë në OpenAI, një kompani në të cilën ai tashmë ka një aksion prej gati një miliard euro: shumë analistë besojnë se teknologjia e inteligjencës artificiale do të jetë po aq transformuese sa personale. kompjuterët, interneti dhe telefonat inteligjentë kanë qenë në faza të ndryshme gjatë 40 viteve të fundit.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/03/22/google-leshon-bard-ne-shba-dhe-mb-cfare-dime-per-rivalin-me-te-fundit-te-chatgpt/