Google, lajme të rëndësishme për aplikacionet Android që i përdorni rrallë

Mund të ndodhë që të instaloni shumë aplikacione në smartfonin tuaj Android dhe më pas të përdorni vetëm disa, gjithmonë ato të zakonshmet. Në atë rast, përdoruesit duhet t’i heqin ato të papërdorura nga pajisja për të kursyer memorie, por në shumicën e rasteve harrojnë ta bëjnë këtë. Edhe Google e njeh këtë zakon të keq dhe, për këtë arsye, është gati të zbatojë një funksion të ri shumë të dobishëm arkivimi, falë të cilit pronarët e pajisjeve Android do të mund të ndihen më të relaksuar.

Google, një tjetër lajm që vjen për Android
Pas heqjes së lojërave elektronike të microSD nga shumica e telefonave inteligjentë Android, menaxhimi i hapësirës së ruajtjes është bërë edhe më i rëndësishëm dhe ndonjëherë shumë problematik. Prandaj, Big G ka lëshuar përsëri në 2022 një opsion për të “arkivuar” aplikacionet e papërdorura, të cilat, me pak fjalë, çinstalojnë aplikacionet pas një periudhe të caktuar kohe që nga hapja e fundit, por ruan të dhënat personale dhe cilësimet në pajisje.

Kompania Mountain View është gati të rinovojë në mënyrë inteligjente këtë funksion përmes arkivimit automatik, i cili do të lejonte zvogëlimin e madhësisë së një aplikacioni me pothuajse 60% pa e hequr atë plotësisht, duke e lënë ikonën e softuerit në lëshuesin e përdorur, por duke eliminuar një pjesë të madhe të kodin dhe burimet e aplikacionit. Kur është e nevojshme, sistemi operativ do t’i shkarkojë ato nga Play Store.

Megjithatë, jo të gjitha aplikacionet do të kualifikohen për funksionin AutoArchive. Sipas asaj që kuptohet nga Android Police, në fakt, në këtë program do të mund të marrin pjesë vetëm aplikacionet në formatin App Bundle. Për më tepër, përdoruesit do të duhet të mundësojnë arkivimin automatik përmes një dritareje të veçantë që shfaqet kur instaloni aplikacionin me interes.

Prandaj, për momentin, ka disa kufizime në funksionalitetin. Nuk është e qartë nëse ato do të hiqen apo modifikohen në të ardhmen, pasi është ende një lëshim i parë që pritet për javët e ardhshme.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/04/11/google-lajme-te-rendesishme-per-aplikacionet-android-qe-i-perdorni-rralle/