Google i paguan Apple 36% të të ardhurave nga reklamat

Një tjetër marrëveshje “sekret” midis Google dhe Apple u zbulua gjatë gjyqit antitrust. Ky i fundit merr 36% të të ardhurave nga reklamat nga kërkimet e kryera me Safari nga kompania Mountain View. Kjo shumë është përveç 18 miliardë dollarëve të paguar për të pasur Google si motorin e paracaktuar të kërkimit.

U zbuluan informacione konfidenciale
Gjyqi bazohet në ankesën e paraqitur nga Departamenti Amerikan i Drejtësisë. Sipas qeverisë, Google abuzoi me pozicionin e tij dominues në tregun e motorëve të kërkimit për të dëmtuar konkurrencën. Një nga praktikat e konsideruara të padrejta përfshin marrëveshjet me kompani të ndryshme për të vendosur Google si motorin e paracaktuar të kërkimit në shfletues. Shuma e investuar në vitin 2021 arrin në 26.3 miliardë dollarë, 18 prej të cilave i janë paguar Apple.

Gjatë dëshmisë së tij, Kevin Murphy (profesor në Universitetin e Çikagos) zbuloi se Google i paguan Apple 36% të të ardhurave nga reklamat e krijuara kur përdoruesit kërkojnë me Safari. Avokati i Google (John Schmidtlein) nuk e priste këtë zbulim sepse duhej të mbetej konfidencial.

Shifra e saktë nuk dihet, por mund të llogaritet një vlerësim. Sipas Statista, Google fitoi mbi 224 miliardë dollarë nga reklamat në vitin 2022. Pjesa e tregut të Safari në fund të 2022 ishte afërsisht 18%. Kjo do të thotë se nëse të gjithë përdoruesit përdorin Google, shuma arrin në disa dhjetëra miliarda dollarë.

Nëse qeveria fiton, Google mund të detyrohet të rishikojë marrëveshjet me Apple, Mozilla dhe kompani të tjera (për shembull, duke shtuar një ekran për të zgjedhur motorin e kërkimit). Një gjobë e rëndë për shkeljen e ligjit antitrust është gjithashtu e mundur. Në rastin më të keq, gjyqtari mund të urdhërojë shitjen e disa aseteve. Vendimi pritet në fillim të vitit 2024.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/11/14/google-i-paguan-apple-36-te-te-ardhurave-nga-reklamat/