Google Analytics ndalohet në Suedi, nuk respekton GDPR

Garantuesit e privatësisë së Italisë, Austrisë dhe Francës kishin konfirmuar se Google Analytics nuk është në përputhje me GDPR (Rregullorja e Përgjithshme e Mbrojtjes së të Dhënave). Autoriteti suedez vendosi të gjobisë dy kompani lokale.

Google Analytics dërgon të dhëna në SHBA
Vendimi i garantuesit suedez të privatësisë është pasojë e denoncimit të paraqitur nga noyb, një organizatë e drejtuar nga avokati i njohur Max Schrems. Ndërkohë që Italia, Austria dhe Franca kanë urdhëruar vetëm kompanitë të ndalojnë përdorimin e Google Analytics, Suedia ka vendosur sanksionet e para.

Shërbimi i Google, si ato të ofruara nga Meta, Amazon dhe Microsoft, transferon të dhënat e përdoruesve në Shtetet e Bashkuara bazuar në klauzola standarde kontraktuale. Ky transferim nuk respekton GDPR-në dhe mbi të gjitha dënimin e famshëm Schrems II të Gjykatës së Drejtësisë së Bashkimit Evropian që zhvlerësoi marrëveshjen e Mburojës së Privatësisë midis Evropës dhe Shteteve të Bashkuara.

Mbikëqyrësi suedez ka ekzaminuar rastet e CDON, Coop, Dagens Industri dhe Tele2. Meqenëse masat teknike të zbatuara nga katër kompanitë nuk garantojnë një nivel të mjaftueshëm mbrojtjeje për të dhënat e dërguara në Shtetet e Bashkuara, autoriteti ka urdhëruar që Google Analytics të mos përdoret më. Tele2 tashmë ka zbatuar urdhrin, por do të duhet të paguajë një gjobë prej 12 milionë korona (rreth një milion euro). Një gjobë prej 300,000 korona (rreth 25,400 euro) u vendos për CDON.

Një zëdhënës i Google tha:

Njerëzit duan që faqet e internetit që vizitojnë të jenë të dizajnuara mirë, të lehta për t’u përdorur dhe të respektojnë privatësinë e tyre. Google Analytics i ndihmon botuesit të kuptojnë se sa mirë funksionojnë faqet dhe aplikacionet e tyre për vizitorët e tyre, por jo duke identifikuar individë ose duke i gjurmuar ata nëpër ueb. Këto organizata, jo Google, kontrollojnë se çfarë të dhënash mbledhin këto mjete dhe si përdoren. Google ndihmon duke ofruar një sërë masash mbrojtëse, kontrollesh dhe burimesh të pajtueshmërisë.

Siç dihej tashmë, përgjegjësia bie mbi supet e botuesve (operatorëve të faqes së internetit). Ata janë ata që do të marrin gjobat, jo Google. Duke filluar nga 1 korriku është i nevojshëm përdorimi i Google Analytics 4 i cili duhet të garantojë një privatësi më të madhe. Ju gjithashtu mund të përfitoni nga alternativat e disponueshme.

Evropa dhe Shtetet e Bashkuara kanë njoftuar një marrëveshje të re, të quajtur Korniza e Privatësisë së të Dhënave. Organizata noyb pretendon se është praktikisht identike me atë të mëparshmen, ndaj me siguri do të refuzohet nga Gjykata e Drejtësisë së Bashkimit Evropian.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/07/05/google-analytics-ndalohet-ne-suedi-nuk-respekton-gdpr/