Google: 10 risitë që bënë histori në 2023

Google tani është gati për t’i thënë lamtumirë 2023-ës dhe për të mirëpritur 2024-ën. Por përpara se të kthejë plotësisht faqen, kompania shikon mbrapa 23 risitë që karakterizuan vitin, nga Search Generative Experience (SGE) te AI.

Google: 23 mrekullitë e AI të vitit 2023
2023 ishte një vit plot risi për Google, i cili nisi shumë projekte, mjete dhe eksperimente të bazuara në inteligjencën artificiale. Përpara se të mirëpresë vitin 2024, kompania bën një bilanc të 23 inovacioneve që kanë shënuar një pikë kthese në historinë e saj.

Midis tyre, spikat Përvoja Gjeneruese e Kërkimit (SGE), një veçori e re që lejon përdoruesit të krijojnë përmbajtje origjinale dhe të personalizuar duke filluar nga kërkimet e tyre, duke shfrytëzuar fuqinë e AI gjeneruese. Kompania prezantoi edhe projekte të tjera interesante, të cilat kanë të bëjnë me fusha të tilla si celulari, ueb, cloud, dizajn etj.

1. Gemini: një zbulim i madh në AI
Gemini, modeli më i avancuar i AI i Google, u lançua në dhjetor 2023 dhe do të vazhdojë të zhvillohet gjatë vitit të ardhshëm. Mund të përpunojë dhe kombinojë tekst, audio, video dhe kod. Është i disponueshëm në tre versione (Ultra, Pro dhe Nano) dhe është i integruar në produkte të tilla si Google Bard.

2. Bard: asistenti i ri i AI nga Google
Google Bard zbarkoi në Itali në korrik 2023. Asistenti i AI, i lançuar pas Bing Chat të Microsoft, u ofron përdoruesve një përvojë interaktive dhe bisedore. Në vetëm pak muaj ai ka evoluar në mënyrë të konsiderueshme, me aftësi gjithnjë e më të sakta, analiza imazhesh dhe video, integrim në shumë shërbime të Google, etj.

3. SGE: Përgjigje të menjëhershme në kërkim
Si mund të mos flasim për Përvojën Gjeneruese të Kërkimit? Një eksperiment nga Search Labs, i cili përdor AI gjeneruese për të ndihmuar përdoruesit të marrin informacion më shpejt mbi një temë, direkt në motorin e kërkimit.

4. Google Maps: Zhytje më e madhe
Google Maps prezantoi shikimin gjithëpërfshirës në tetor 2023, duke i lejuar përdoruesit të shikojnë rrugët në një mënyrë tërheqëse. Kjo veçori i ndihmon përdoruesit të planifikojnë udhëtime në mënyrë më efikase duke vënë në pah automjetet elektrike. Përdoruesit do të kenë gjithashtu më shumë kontroll mbi të dhënat e vendndodhjes së tyre, siç u njoftua në dhjetor.

5. Prova e veshjes virtuale
Në qershor 2023, Google lançoi një mjet AI që lejon përdoruesit të provojnë praktikisht rrobat, drejtpërdrejt përmes Google Shopping. Duke përdorur një grup prej 80 modelesh të botës reale nga XXS në XL, mjeti mbulon një gamë të gjerë të toneve të lëkurës, formave, etnive dhe llojeve të flokëve, duke ofruar një përvojë më gjithëpërfshirëse dhe të personalizuar të blerjeve në internet.

6. Chrome: pamje e re dhe veçori të reja
Për ditëlindjen e tij të 15-të, Google Chrome mori një përditësim të madh, duke përfshirë një pamje të re për Dyqanin e Uebit të Chrome, përditësime në shiritin e adresave, sugjerime përkatëse kërkimi, kërkime në tendencë dhe “prek për të kërkuar”, duke përmirësuar përvojën e përgjithshme të përdoruesit.

7. Fact-checking dhe verifikimi i imazhit
Big G ka përforcuar mjetet e tij të verifikimit me Fact Check Explorer, i cili tani përfshin një veçori të verifikimit të imazhit. Për më tepër, veçoria “Rreth këtij imazhi” në kërkimin e Google ofron informacion në lidhje me historikun e uebit të një imazhi, përdorimin e tij në sajte të ndryshme dhe metadatat e tij, duke e bërë më të lehtë verifikimin e informacionit në internet.

8. 25 vjet kërkim në Google
2023 shënon gjithashtu 25 vjetorin e motorit të kërkimit! A është kjo arsyeja pse viti 2023 pa një risi kaq të madhe?

9. NotebookLM për kërkime
NotebookLM, i mundësuar nga inteligjenca artificiale e Google, ndryshon mënyrën se si lexoni, mbani shënime, bëni pyetje dhe organizoni ide duke ofruar udhëzime dhe burime. Për tregtarët, në të ardhmen mund të personalizohet për transkriptet e takimeve, citimet e librave, kapitujt e romanit ose dokumentet e biznesit, duke u bërë një burim i vlefshëm për kërkimin dhe gjenerimin e ideve.

10. Duet AI për Google Workspace
Duet AI për Google Workspace mundëson shkrimin, vizualizimin dhe organizimin bashkëpunues të ndihmuar nga AI, duke përmirësuar rrjedhat e punës krijuese. Ai funksionon për të thjeshtuar detyrat e zakonshme në Gmail, Docs, Sheets, Slides dhe Meet. Për të përdorur Duet AI, përdoruesit duhet të kenë një plan të përshtatshëm të Google Workspace.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/12/22/google-10-risite-qe-bene-histori-ne-2023/