Gmail merr masa kundër spamit

Google Workspace ka njoftuar se do të prezantojë kërkesa të reja për dërguesit me shumicë të emaileve, në mënyrë që të mbrojë përdoruesit e Gmail nga abuzimet, mashtrimet dhe spamet e mundshme.

Ky njoftim paraprak është për t’u dhënë përdoruesve, veçanërisht atyre që përdorin Gmail për të dërguar email masiv, kohë për t’u përshtatur me kërkesat e reja. Emailet masive janë ato që u dërgohen më shumë se 5000 marrësve në të njëjtën kohë, shpesh për qëllime komerciale ose promovuese.

Kërkesat e reja synojnë ta bëjnë Gmail më të sigurt dhe më të lehtë për t’u përdorur, si dhe të reduktojnë mesazhet e padëshiruara për përdoruesit e rëndë të emailit. Këta përdorues mund të jenë më të prekshëm ndaj sulmeve të phishing dhe malware, pasi ata mund të mos jenë të vetëdijshëm për të metat e sigurisë që aktorët e këqij mund të shfrytëzojnë.

Google Workspace dhe Yahoo bashkohen për të luftuar hakerat
Muajin e kaluar, për shembull, një grup hakerësh arritën të depërtojnë në Microsoft Teams për të drejtuar një mashtrim phishing të quajtur “DarkGate Loader”. Skema përqendrohet në një mesazh të rremë të Ekipeve për “ndryshimet e orarit të pushimeve”, por që fsheh malware të sofistikuar. Studiuesit e sigurisë kibernetike zbuluan se hakerët përdorën llogari të hakuara të Office 365 për të hyrë në Teams dhe gjithashtu identifikuan adresat e postës elektronike të pasigurta që vodhën.

Një incident i tillë është pikërisht arsyeja pse Google Workspace po ecën përpara me kërkesat e tij të reja, të cilat përfshijnë vërtetimin e emailit, aftësinë për t’u çregjistruar lehtësisht dhe sigurimin e emailit. Yahoo po punon gjithashtu me Google për të miratuar këto kërkesa brenda ofruesit të saj të postës elektronike, me qëllim që t’i bëjë ato një standard të industrisë.

Siç deklaroi Marcel Becker, Sr. Drejtor i Produkteve në Yahoo: “Të gjithë përdoruesit, pavarësisht nga ofruesi i emailit, kanë të drejtën për përvojën më të sigurt dhe më të sigurt të mundshme. Në botën e ndërlidhur të postës elektronike, është thelbësore që ne të gjithë të punojmë së bashku. Yahoo është e ngazëllyer për të punuar me Google dhe pjesën tjetër të industrisë për t’i bërë këto ndryshime me ndikim të lartë në standardin e ri.”

Kërkesat e reja të Gmail për dërguesit me shumicë
Nga shkurti i vitit 2024, Gmail do t’u kërkojë dërguesve të vëllimeve të mëdha të emaileve në:

Autentifikoni emailet tuaja: Përdoruesit duhet të jenë në gjendje t’i besojnë burimit të emaileve që marrin, pa pasur nevojë të shqetësohen për rregullat e ndërlikuara të sigurisë së emailit. Për këtë arsye, ne kërkojmë nga dërguesit që dërgojnë shumë emaile që të vërtetojnë emailet e tyre me vërtetim të fortë duke ndjekur praktikat më të mira të industrisë. Kjo do të ndihmojë në mbylljen e zbrazëtirave që sulmuesit përdorin për të vënë në rrezik të gjithë përdoruesit e emailit.

Ofroni çabonim të lehtë: Për të ndaluar marrjen e emaileve të padëshiruara nga një dërgues, duhet të jetë vetëm një klikim larg. Për këtë arsye, ne kërkojmë që dërguesit t’u ofrojnë marrësve mundësinë për t’u çregjistruar nga emailet komerciale me një klikim të vetëm dhe që ata të përpunojnë kërkesat për çregjistrim brenda dy ditësh. Ne i kemi bazuar këto kërkesa në standarde të hapura, në mënyrë që përmbushja e tyre nga dërguesit të mund të përfitojë të gjithë ekosistemin e emailit.

Dërgoni vetëm emailet që marrësi dëshiron të marrë: Askujt nuk i pëlqen posta e padëshiruar dhe Gmail tashmë ka mjete të shumta që i pengojnë përdoruesit të marrin emaile të padëshiruara. Për të shtuar një shtresë tjetër mbrojtjeje, në të ardhmen do të vendosim një kufi të qartë të postës së padëshiruar që dërguesit duhet ta respektojnë për të parandaluar që marrësit e Gmail të përmbyten me email të padëshiruar. Kjo është së pari një industri dhe aplikimi i saj duhet të ndihmojë në reduktimin e postës së padëshiruar në kutitë hyrëse.

Google theksoi se këto kërkesa janë tashmë praktikë e zakonshme për shumë përdorues të Gmail, por zbatimi i tyre i rreptë do të ndihmojë në përmirësimin e shëndetit të platformës duke filluar nga shkurti 2024.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/10/04/gmail-tani-me-i-sigurt-me-masat-kunder-spamit/