Fshini këto aplikacione nga telefonat tuaj Android – përmbajnë virusin Hook!

Ashtu si ekspertët e Google identifikojnë një defekt të rrezikshëm në modemet Exynos, të instaluar në shumë telefona inteligjentë Samsung Galaxy, Google Pixel dhe vivo, ekspertët e SecneurX nisen kundër një sërë aplikacionesh të Dyqanit të Google Play që përmbajnë një malware famëkeq. Në fakt, në Twitter, ekipi ndau një listë të gjatë shërbimesh që përhapin virusin Hook në pajisjet Android.

Aftësitë e këtij malware
Sipas asaj që u nda nga SecneurX, kriminelët kibernetikë në fjalë njihen tashmë për ekspertët për krijimin e viruseve bankare BlackRock dhe ERMAC. Falë këtyre, sulmuesit kibernetikë mund të vjedhin kredencialet bankare dhe kuletat e kriptomonedhave, duke marrë sa më shumë para së bashku me të dhënat e ndjeshme të përfshira në llogaritë e përdorura.

Në rastin konkret të Hook, megjithatë, ka aftësi unike që e lejojnë atë të marrë kontrollin e telefonave inteligjentë, duke u zgjeruar më pas në pajisjet e tjera të lidhura dhe duke plotësuar një zinxhir të tërë mashtrimesh. Duke hyrë në detaje, pasi infiltrohet në pajisjen Android, malware pjesërisht konvertohet në një menaxher skedari për të shkarkuar përmbajtje nga një server kontrolli, duke përfshirë bisedat në WhatsApp. Për më tepër, ekziston mundësia e dërgimit të mesazheve duke përdorur llogaritë sociale të viktimës.

Fshini këto aplikacione Android sa më shpejt të jetë e mundur
Malware i ri Hook po përhapet veçanërisht në Shtetet e Bashkuara, Australi, Mbretërinë e Bashkuar, Kanada, Turqi, Spanjë dhe Itali, duke u fokusuar pothuajse ekskluzivisht në aplikacionet bankare. Me pak përjashtime, viruset i vendosin pamjet e tyre në brigje të tilla. Por në cilat aplikacione ndodhet? Ajo që gjeni më poshtë është një listë e përkohshme e publikuar nga SecneurX:

Logo Design Maker
Funny Emoji Keyboard
Animal Doodle Drawing
Paper Paint
Dexterity QR Scanner
Heart Rate Monitor
Fun Paint & Coloring
Beauty Christmas Songs
Epica Gamebox & Hub
Magic Face AI
Love Sticker
HD Screen Mirroring
Phone to TV
Photo Voice Translator
Effect Voice Changer
Quick PDF Scanner
Easy Voice Change
Fast Language Translator
Perfect Face Swap
Effects Photo Editor
Super Emoji Editor & Sticker
Blue Voice Changer
Cool Screen Mirroring
Phone Cleaner Lite
Digital Clock – Always display
Live Wallpaper – HD 3D/4D
Grape Camera & Photo Editor
Blood Glucose Recorder
Clever Clean – Batter Saver
Album Live Wallpaper & Theme
Shortcut Screen Mirroring
Mind Message
Advanced Cast Screen
Coloring Painting

Ne dëshirojmë të specifikojmë se jo të gjitha këto aplikacione, të shkarkuara nga dhjetëra mijëra përdorues, përfshijnë Hook: në disa raste, malware i fshehur është Harly, në të tjera mund të jetë Joker famëkeq. Megjithatë, paralajmërimi mbetet i njëjtë: ato duhet të çinstalohen sa më shpejt që të jetë e mundur nëse i keni në telefonin tuaj. Google i ka hequr ato nga Play Store, por, për sa kohë që ato mbeten në pajisjet tuaja, ata do të jenë në gjendje të veprojnë lirshëm.

Së fundi, në llogarinë SecneurX në Twitter, publikimi i aplikacioneve të tjera që nuk janë eliminuar ende që përfshijnë malware të llojeve të ndryshme ka vazhduar për ditë të tëra: këshilla është ta mbani atë të vëzhguar për të qëndruar të përditësuar.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/03/17/fshini-keto-aplikacione-nga-telefonat-tuaj-android-permbajne-virusin-hook/