Facebook dhe Instagram, tani do të paguani për llogaritë e ‘verifikuara’

“Facebook është falas dhe do të jetë gjithmonë”.

Pra, lexoni shkrimin në faqen kryesore të asaj që, për një kohë të gjatë, ishte rrjeti social kryesor në botë.

Por, siç e dimë, ‘përgjithmonë’ shpesh përplaset me realitetin e ashpër: Meta, kompania që zotëron Facebook dhe Instagram, është gati të lançojë një abonim me pagesë që do t’i lejojë përdoruesit të ‘verifikojnë’ identitetin e tyre. Vendimi ndjek nga afër atë të Twitter: me pak fjalë, Mark Zuckerberg ndjek Elon Musk. Është vetë CEO i Meta që bën njoftimin në profilin e tij: për 11,99 dollarë në muaj – 14,99 dollarë nëse blihen përmes aplikacionit iOS – Meta Verified do t’i lejojë përdoruesit të “autentikojnë llogarinë e tyre me një dokument, të kenë një kontroll blu, të kenë mbrojtje shtesë kundër vjedhja e identitetit dhe aksesi i shpejtë në mbështetje”, shkroi Zuckerberg. CEO gjithashtu specifikoi se shërbimi me pagesë do të jetë i aksesueshëm vetëm për ata mbi moshën 18 vjeç dhe se nuk do të ketë asnjë ndryshim për ata që tashmë kanë një llogari të verifikuar në Facebook ose Instagram. Debutimi është planifikuar për këtë javë dhe fazat e provave do të jenë Australia dhe Zelanda e Re.

Njoftimi i Metës vjen pas vështirësive ekonomike që i është dashur të përballet kompania Silicon Valley në periudhën e fundit. Në nëntor, 11,000 punonjës kishin humbur punën e tyre, 13% e totalit: shkurtimi më i madh në historinë e kompanisë. Ndoshta Zuckerberg do të jetë më mirë se Musk, i cili fillimisht duhej të tërhiqte idenë pasi një valë llogarish të rreme frikësuan reklamuesit dhe hodhën dyshime për të ardhmen e faqes. Drejtori i Përgjithshëm i Twitter e kishte rilançuar atë në heshtje në dhjetor. Polemikat kishin qenë të shumta. Ndër VIP-at më të mërzitur nga detyrimi për të paguar për t’u verifikuar tweet-et e tyre, ishte Stephen King: “Njëzet dollarë në muaj për çekun tim blu? Vidhosni, ata duhet të më paguajnë”, shkroi në Twitter shkrimtari më i shitur. “Ne duhet t’i paguajmë faturat disi – u përgjigj Musk -. Twitter nuk mund të mbështetet vetëm në reklama. Po 8 dollarë?”. Pikërisht shuma që tani paguhet në rrjetin social të zogut. Lëvizja e kompanisë zemëroi gjithashtu kongresmenen demokrate Alexandria Ocasio-Cortez: Është qesharake, shkroi ajo, “që një miliarder po përpiqet seriozisht t’u shesë njerëzve idenë se ‘fjala e lirë’ është në të vërtetë një abonim për tetë dollarë në muaj,” kishte thënë AOC. Përgjigja e Musk është gati: “I vlerësoj reagimet, ata bëjnë tetë dollarë”. Dhe tani, në llogarinë e Zuckerberg në Facebook, ka nga ata që bëjnë shaka për këtë: “Mjaft më! Shkoj në Twitter, ku çeku blu është vetëm 8 dollarë në muaj”, komentoi ilustruesi i njohur Rob DenBleyker.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/02/20/facebook-dhe-instagram-tani-do-te-paguani-per-llogarite-e-verifikuara/