Facebook dhe Instagram me pagesë: BEUC denoncon Meta-n

Pas ankesës së noybit erdhi ankesa e BEUC. Sipas Organizatës Evropiane të Konsumatorëve, Meta ka detyruar përdoruesit të bëjnë një zgjedhje të gabuar dhe të paligjshme, në kundërshtim me GDPR (Rregullorja Evropiane për Mbrojtjen e të Dhënave). Në praktikë, kompania Menlo Park ju kërkon të abonoheni në Facebook dhe Instagram për të garantuar privatësinë (ndoshta).

Praktikat e paligjshme të biznesit
Rreth dy javë më parë, Meta filloi të shfaqte një pop-up që paralajmëronte përdoruesit se mund të përdorin versionet me pagesë të Facebook dhe Instagram për të shmangur reklamat. Kostoja e abonimit është 9,99 euro/muaj (12,99 euro/muaj nga aplikacioni) për të gjitha llogaritë deri më 1 mars 2024. Pas kësaj date do të jetë e nevojshme të paguani edhe 6,00 euro/muaj (8,00 euro/muaj nga aplikacioni) për çdo llogari shtesë.

BEUC dhe 19 anëtarë, përfshirë Adiconsum për Italinë, depozituan një ankesë për të bllokuar modelin “paguaj ose mirato” të zgjedhur nga Meta për të respektuar vendimin e Gjykatës së Drejtësisë së Bashkimit Europian në lidhje me reklamat e sjelljes. Kjo praktikë do të ishte mashtruese, e padrejtë dhe agresive, pasi përdoruesit janë të detyruar të marrin një vendim shpejt duke dhënë informacion jo të plotë.

Organizata pretendon se opsioni falas nuk është në fakt falas sepse përdoruesit paguajnë Meta me të dhënat e tyre. Për më tepër, abonimi nuk e eliminon plotësisht gjurmimin, pasi të dhënat personale përdoren për qëllime të tjera.

Duke marrë parasysh që praktikisht të gjithë miqtë janë në Facebook dhe Instagram, përdoruesit nuk kanë zgjidhje reale dhe për këtë arsye do të pranojnë të gjurmohen për të mos humbur rrjetin social të ndërtuar prej shumë vitesh.

Çmimi i lartë i abonimit përfaqëson një pengesë të mëtejshme. Në vend të kësaj, Meta beson se është në përputhje me ato të YouTube, Spotify, Netflix dhe shërbime të tjera.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/11/30/facebook-dhe-instagram-me-pagese-beuc-denoncon-meta-n/