Epic Games vs Apple: përplasje në Gjykatën e Lartë

Pas pushimeve të verës rifillon beteja ligjore mes Epic Games dhe Apple. Të dyja palët kanë aplikuar për shqyrtim gjyqësor në Gjykatën e Lartë. Shtëpia e softuerit, e njohur për lojën Fortnite (shkaku i përplasjes), pretendon se Apple shkel ligjin antitrust. Kompania Cupertino, megjithatë, nuk dëshiron të eliminojë të ashtuquajturën klauzolë kundër drejtimit.

Epic Games vs Apple: akti i tretë
Epic Games kishte paditur Apple mbi tre vjet më parë, kur loja Fortnite u hoq nga App Store. Sipas kompanisë Cupertino, Epic Games shkeli marrëveshjet kontraktuale duke futur sistemin e saj të pagesave. Shtëpia e softuerit e udhëhequr nga Tim Sweeney akuzoi Apple për shkeljen e ligjeve kombëtare (Akti Sherman) dhe shtetëror (Ligji i Konkurrencës së Padrejtë të Kalifornisë) antitrust.

Epic Games humbi në shkallën e parë dhe të dytë, pasi gjyqtarët nuk e konsideruan sjelljen e Apple kundër konkurrencës. Fitorja e vetme u arrit në klauzolën kundër drejtimit që i pengon zhvilluesit të informojnë përdoruesit për ekzistencën e një mënyre alternative pagese (nëpërmjet lidhjeve ose butonave në aplikacion).

Urdhri për eliminimin e kësaj klauzole nuk është zbatuar ende, pasi Apple kërkoi dhe mori një pezullim 90-ditor për t’u ankuar në Gjykatën e Lartë. Kërkesa për shqyrtim gjyqësor është bërë nga të dyja palët.

Epic Games i ka kërkuar Gjykatës së Lartë të shqyrtojë çështjen, duke pretenduar se Apple nuk respekton ligjet antitrust duke abuzuar me monopolin e saj në app store iOS dhe tregjet e pagesave dixhitale. Në vend të kësaj, Apple kërkoi të anulonte urdhrin për të eliminuar klauzolën kundër drejtimit.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/09/29/epic-games-vs-apple-perplasje-ne-gjykaten-e-larte/