Epic Games: ja sa ofroi Google për Fortnite

Google i ofroi Epic Games shumën modeste prej 147 milionë dollarësh, e cila do të ishte paguar në shuma gjithnjë e më të mëdha gjatë tre viteve, për të publikuar Fortnite në Play Store. Ky është informacioni që dolën në dritë gjatë procesit të nisur së fundmi që përfshin dy kompanitë për çështjen e komisionit. Në fund oferta u refuzua dhe Epic Gmaes vendosi ta publikonte lojën direkt në faqen e saj.

Epic Games: 147 milionë dollarë nga Google për Fortnite
Google kishte frikë se zgjedhja e Epic Games për të operuar jashtë Play Store mund të shkaktonte një lloj efekti domino midis zhvilluesve, duke bërë që “big G” të humbte një pjesë të të ardhurave.

Duke u futur në më shumë detaje, Lawrence Koh, i cili në atë kohë ishte kreu i zhvillimit të biznesit për divizionin e lojërave video të Google Play, deklaroi se bazuar në vlerësimet e bëra në atë kohë, mungesa e titullit të famshëm do të kishte shkaktuar një humbje të mundshme të drejtpërdrejtë midis 130 dhe 250 milionë dollarë, deri në 3.6 miliardë dollarë duke marrë parasysh skenarin e mësipërm.

Bazuar në zgjedhjen e bërë nga Epic Games, përdoruesit mund të përdornin ngarkimin anësor për instalimin dhe për këtë arsye kompania nuk u detyrua të paguante komisionet e Play Store duke shitur monedhën premium në lojë, përkatësisht V-Bucks, direkt nga faqja zyrtare e internetit.

Në vitin 2020, megjithatë, pati një ndryshim drejtimi për shkak të dritareve kërcyese të vazhdueshme që paralajmëronin përdoruesin kundër ngarkimit anësor duke përmendur çështje të mundshme sigurie.

Duhet mbajtur parasysh se Google pretendon se zgjedhja për t’u ofruar para zhvilluesve nuk është e paligjshme, për shkak të objektivit për t’u ofruar përdoruesve një shërbim sa më të plotë dhe efikas. Nga ana tjetër, Epic Games beson se historia tregon se si gjigandi Mountain View i frikësohet konkurrencës nga sistemet alternative të shpërndarjes në Play Store.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/11/10/epic-games-ja-sa-ofroi-google-per-fortnite/