Emu Video: tool Meta që krijon klipe realiste nëpërmjet AI

Në të ardhmen e afërt, filmat dhe seritë televizive mund të gjenerohen tërësisht duke përdorur mjete të inteligjencës artificiale. Nëse deri vonë kjo dukej e pamundur, gjërat së shpejti mund të ndryshojnë. Në orët e fundit Meta prezantoi Emu Video, veglën e saj e cila është një evolucion i teknologjisë Emu, e cila ju lejon të krijoni klipe të qarta realiste duke filluar nga një futje e thjeshtë teksti ose imazhe. Siç raporton Meta në blogun e saj zyrtar: “është një arkitekturë e unifikuar për detyrat e gjenerimit të videove, e aftë për t’iu përgjigjur një sërë hyrjesh, pra vetëm teksti, vetëm imazhi dhe teksti dhe imazhi. Ne e kemi ndarë procesin në dy hapa. Së pari, krijoni imazhe të kushtëzuara nga një mesazh me tekst. Më pas, gjeneroni video të kushtëzuara nga teksti dhe imazhi i krijuar. Kjo qasje e ‘faktoruar’ ose e ndarë për gjenerimin e videove na lejon të trajnojmë modelet e gjenerimit të videove në mënyrë efikase.”

Si funksionon Emu Video by Meta, mjeti që krijon video realiste
Emu Video është shumë e thjeshtë për t’u përdorur dhe krijon video 512×512 me 16 korniza për sekondë. Duke u nisur nga një futje teksti (“një qen që vrapon në një kodër me bar” në shembullin e Metës), një imazh ose foto e kombinuar me një përshkrim, softueri është në gjendje të gjenerojë një klip të animuar prej katër sekondash. Këto klipe më pas mund të modifikohen me një model plotësues të AI, të quajtur Emu Edit. Përdoruesit mund të përshkruajnë ndryshimet që duan t’i bëjnë klipit në gjuhë natyrale (p.sh. “riprodhimi i klipit në lëvizje të ngadaltë”) dhe të shohin ndryshimet në një video të re. Për momentin duket se klipet më të mira janë ato që shfaqin skena të animuara statike, më pak realiste, por kjo do të rafinohet me kalimin e kohës.

Ardhja e Emu Video dhe potenciali i saj mund të shkaktojë disa probleme etike dhe të tjera, ashtu si mjeti i fundit për krijimin e deepfakes, i shpallur nga Microsoft. Inteligjenca artificiale ishte fokusi qendror i grevës së aktorëve, skenaristëve dhe zëdhënësve të Hollivudit. Edhe nëse është arritur një marrëveshje deri më sot, artistët mund të humbasin punën nesër. Me zhvillimin dhe përsosjen e vazhdueshme të këtyre teknologjive, publikimi i filmit të parë të gjeneruar plotësisht nga AI duket se është i afërt.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/11/18/emu-video-tool-meta-qe-krijon-klipe-realiste-nepermjet-ai/