Elon Musk ka publikuar zyrtarisht algoritmin e rekomandimeve të Twitter

Teksa përpiqej të kuptonte se kush mund të ishte zbuluesi i kodit burimor të Twitter-it, në fakt tashmë një pjesë e këtij të fundit është bërë burim i hapur. Në fakt, në një kontekst “transparence më të madhe”, Elon Musk mendoi drejtpërdrejt të publikonte gjithçka.

Epo, siç është raportuar edhe nga Gizmodo dhe TechCrunch, si dhe siç është njoftuar nga vetë Musk në Twitter në mbrëmjen italiane të 31 marsit 2023, algoritmi i lidhur me rekomandimet është tani i disponueshëm në GitHub. Po, e keni kuptuar mirë: pas publikimit të pamiratuar të pjesëve të kodit burimor të rrjetit social Twitter në GitHub, uebfaqja e fundit tani pret zyrtarisht një përmbajtje të tillë.

Ishte drejtpërdrejt CEO ai që publikoi një lidhje në faqen GitHub të algoritmit të Rekomandimit në Twitter. Në rast se po pyesni veten, po: e gjithë gjëja është qartë e arritshme për këdo. Prandaj, Musk duket, të paktën në dukje, se e ka mbajtur fjalën e tij, të paktën në lidhje me bërjen pjesë të asaj që ka të bëjë me kodin burimor të rrjetit social popullor me kod të hapur.

Ndër të tjera, në blogun zyrtar të Twitter-it në anglisht u shfaq një postim që shpjegon pse është e nevojshme të përdoret një algoritëm i këtij lloji, si dhe se si zgjidhen tweet-et që shfaqen në timeline. Me fjalë të tjera, “prapa skenës” ekziston një algoritëm i quajtur Home Mixer, i cili përdor një metodë të quajtur “burimi i kandidatit” për të gjetur cicërima për t’u rekomanduar përdoruesve, më pas duke klasifikuar përmbajtjet duke përdorur një model të mësimit të makinës dhe duke i filtruar ato, për shembull. , në lidhje me përdoruesit që janë bllokuar dhe çfarë përfaqëson përmbajtja.

Si pjesë e hapit të parë të zgjedhjes së tweet-eve për t’u shfaqur, Home Mixer nxjerr rreth 1500 tweet, duke zgjedhur një etiketë midis atyre të disponueshme (janë 10) për të vlerësuar probabilitetin e përfshirjes. Etiketat caktohen bazuar në “mijëra karakteristika”. Linja kohore e përdoruesit do të përbëhet në thelb nga gjysmë cicërimash nga njerëzit që ndjekin dhe gjysma tweete nga njerëzit që nuk i ndjekin.

Mbetet vetëm për të parë se çfarë do të zbulohet nga analiza e mëtejshme e kodit nga komuniteti me kod të hapur. Ndërkohë, nuk janë të paktë ata që mendojnë se Musk po përpiqet të fitojë më shumë besim me këtë operacion “transparence”, në një periudhë që Twitter është akuzuar se ka një listë VIP për të “rritur” disa profile (ku përfshihet edhe ajo e vetë CEO).


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/04/01/elon-musk-ka-publikuar-zyrtarisht-algoritmin-e-rekomandimeve-te-twitter/