Elon Musk do të bëjë publik algoritmin që gjeneron sugjerime në Twitter

Elon Musk ka njoftuar se Twitter do të bëjë publike algoritmet që përdor për të rekomanduar tweet për çdo përdorues, një qasje transparente që ai e ka mbrojtur prej kohësh pa e vënë në praktikë. “Twitter do të hapë kodin me burim të gjithë kodin e përdorur për të rekomanduar tweet-et më 31 mars”, tha pronari dhe drejtuesi i paparashikueshëm i rrjetit social. “Njerëzit do të gjejnë shumë budallallëqe, por ne do t’i rregullojmë problemet sapo t’i gjejmë,” shtoi ai.

Hapja e kutisë së zezë të shërbimit ishte pjesë e arsyeve që çuan në blerjen e Twitter vitin e kaluar, si dhe “potenciali” i kompanisë dhe mbrojtja e një vizioni më absolut të lirisë së shprehjes. Por katër muajt e tij të parë në krye të rrjetit u shënuan mbi të gjitha nga valët e pushimeve masive dhe të menjëhershme, largimi i reklamuesve të shumtë, nisja kaotike e një abonimi me pagesë dhe dështimet teknike.

Multimiliarderi shpjegoi se algoritmet e Twitter ishin të komplikuar dhe pak të njohur, madje edhe brenda grupit kalifornian. “Të jesh transparent në lidhje me kodin tënd do të jetë shumë e sikletshme në fillim, por duhet të çojë në përmirësime të shpejta në cilësinë e rekomandimeve,” tha ai. “Ne jemi duke zhvilluar një qasje të efektshme për të nxjerrë në pah tweetet më interesante,” vazhdoi ai.

Masa e transparencës mund të qetësojë autoritetet dhe ligjvënësit që duan të dinë se si funksionon platforma. Shumë politikanë, veçanërisht republikanët, besojnë se është e njëanshme ndaj tyre, ndërsa OJQ-të e të drejtave të njeriut kritikojnë shërbimin, veçanërisht nën drejtimin e Elon Musk, se nuk lufton mjaftueshëm kundër dezinformimit dhe ngacmimit. Bërja e kodit “burim të hapur” do të thotë gjithashtu që zhvillues të tjerë ose rivalë të mundshëm mund ta përdorin atë. Asnjë alternativë e madhe ndaj Twitter nuk është shfaqur deri më tani. Shumica e politikanëve, organizatave dhe figurave të zgjedhura ende e përdorin atë për të komunikuar. Jack Dorsey, ish-kreu i rrjetit, ishte një ithtar i programeve me burim të hapur.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/03/18/elon-musk-do-te-beje-publik-algoritmin-qe-gjeneron-sugjerime-ne-twitter/