Edhe Kina miraton marrëveshjen midis Microsoft dhe Activision Blizzard

Pak javë pas ok-së së marrë nga Bashkimi Evropian, edhe pse me disa rezerva, Microsoft sapo ka marrë miratimin edhe nga Kina. Ky është autoriteti i tridhjetë e shtatë që jep pëlqimin për marrëveshjen, ndërsa vëmendja mbetet e përqendruar tek FTC (Komisioni Federal i Tregtisë) i cili ka paditur Microsoft.

“Aprovimi i pakushtëzuar i Kinës për blerjen tonë të Activision Blizzard ndjek vendimet e juridiksioneve të tilla si Bashkimi Evropian dhe Japonia, duke e çuar totalin [e miratimeve, red.] në 37 vende që përfaqësojnë më shumë se 2 miliardë njerëz. Blerja , e kombinuar me kohët e fundit angazhimet ndaj Komisionit Evropian, do t’u mundësojnë konsumatorëve në mbarë botën të luajnë më shumë lojëra në më shumë pajisje”, tha një zëdhënës i Microsoft për Eurogamer.

Dy pengesat më të mëdha që Microsoft duhet të kapërcejë mbeten Autoriteti i Konkurrencës dhe Tregjeve në Mbretërinë e Bashkuar (CMA) dhe FTC e SHBA. I pari e ka refuzuar tashmë marrëveshjen disa javë më parë, duke arritur në përfundimin se blerja rrezikon të shtypë konkurrencën në sektorin në zhvillim të lojërave cloud.

Në këtë drejtim, për të zbutur shqetësimet e autoriteteve, Microsoft ka lidhur marrëveshje të shumta me disa nga platformat më të njohura aktualisht, duke përfshirë NVIDIA GeForce NOW. Gjiganti Redmond ka nënshkruar gjithashtu të njëjtën marrëveshje me Nintendo, e cila parashikon shpërndarjen e titujve të parë të partisë për 10 vitet e ardhshme.

FTC, megjithatë, ka përqendruar vëmendjen në përhapjen e Windows. Sistemi operativ i Microsoft është tashmë më i përhapuri në nivel global dhe zgjerimi i portofolit të lojërave të kompanisë mund të imponojë përdorimin e OS të pronarit.

Në çdo rast, Microsoft tashmë ka bërë të ditur se do të apelojë vendimin e CMA, një fat që sipas të gjitha gjasave do të shtrihet edhe në konkluzionet e FTC. Gjithçka që mbetet, pra, është të presim pasi rezultati i blerjes është ende i pasigurt.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/05/23/edhe-kina-miraton-marreveshjen-midis-microsoft-dhe-activision-blizzard/