Dropbox pushon nga puna 500 punonjës: a është faji i AI?

Frika kryesore në lidhje me inteligjencën artificiale është humbja e vendeve të punës dhe zëvendësimi i njerëzve në punë të caktuara. Nga njëra anë, ata që nuk e mbështesin këtë ide mund të flasin edhe për vendet e punës të krijuara nga AI në Itali; nga ana tjetër, ata që mbështesin rreziqet e AI mund të flasin për shkarkimin e fundit të 500 punonjësve nga Dropbox, i cili në deklaratën zyrtare për shtyp flet edhe për “epokën e inteligjencës artificiale” që tashmë ka ardhur.

Dropbox pushon 500 punonjës nga puna: fajësohet AI?
Postimi i djeshëm në blog i CEO Drew Houston flet shumë për vendimin e vështirë për të reduktuar fuqinë punëtore me 16%, ose 500 njerëz. Ata do të kenë ende të drejtën për 16 javë pagë, plus një javë shtesë për çdo vit qëndrimi në kompani; do të ketë gjithashtu kujdes shëndetësor dhe mundësi për të mbajtur për vete aparaturat e kompanisë, si dhe shërbime falas për zhvendosjen e vendeve të punës.

Arsyet? Ne i riprodhojmë ato fjalë për fjalë nga njoftimi për shtyp:

“Edhe pse biznesi ynë është fitimprurës, rritja po ngadalësohet. Kjo është pjesërisht për shkak të maturimit të natyrshëm të biznesit, por kohët e fundit erërat e kundërta të rënies ekonomike kanë bërë presion mbi klientët tanë dhe rrjedhimisht biznesin. Arsyet, disa investime që dikur oferta e kthimeve pozitive nuk është më e qëndrueshme.”

Megjithatë, më interesante dhe shqetësuese është një pjesë e mëvonshme e publikimit, ku CEO thotë se AI është gati t’i japë kompanisë “superfuqi të reja” dhe mund të transformojë punën në të ardhmen. Shenjat e para nga Dropbox do të vijnë këtë vit, me prezantimin e veçorive të reja të mundësuara nga AI, dhe punësimin e stafit me një “përzierje të ndryshme aftësish, veçanërisht në fushat e inteligjencës artificiale dhe zhvillimit të produktit”.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/04/29/dropbox-pushon-nga-puna-500-punonjes-a-eshte-faji-i-ai/