DoppelPaymer: arrestohen dy anëtarë të bandës

Policia Rajonale e Gjermanisë dhe Policia Kombëtare e Ukrainës, me bashkëpunimin e Europol-it, FBI-së dhe policisë holandeze, kanë arrestuar dy anëtarë të shquar të bandës DoppelPaymer, përgjegjës për disa sulme në shkallë të gjerë me ransomware-in homonim. Gjatë kontrollit në banesat e kriminelëve kibernetikë janë sekuestruar disa pajisje elektronike.

DoppelPaymer: dëme mbi 40 milionë dollarë
DoppelPaymer u shfaq për herë të parë në vitin 2019. ransomware, bazuar në kodin BitPaymer, shpërndahet nga malware Dridex, vetë i shpërndarë nga botnet Emotet. Zinxhiri i infeksionit fillon me dërgimin e një emaili phishing, të cilit i bashkëngjitet një dokument që përmban kodin e infektuar të shkruar në JavaScript ose VBScript.

Grupi i kriminelëve kibernetikë përdor zhvatjen tradicionale të dyfishtë: kërkesën për shpërblim dhe publikimin e të dhënave të vjedhura. Sipas policisë gjermane, DoppelPaymer ka prekur 601 kompani në mbarë botën (37 në Gjermani). Midis majit 2019 dhe marsit 2021, viktimat në Shtetet e Bashkuara kanë paguar 42.5 milionë dollarë (rreth 40 milionë euro). Sulmi i kryer në një spital në Düsseldorf shkaktoi vdekjen e një pacienteje 78-vjeçare.

Zyrtarët e zbatimit të ligjit arrestuan dy anëtarët e bandës në Gjermani dhe Ukrainë. Nga analiza e mjeteve të sekuestruara do të përcaktohet edhe roli i tyre në organizatën kriminale. Autoritetet gjermane kanë lëshuar edhe urdhra arresti për tre shtetas të tjerë rusë, njëri prej të cilëve është gjithashtu në kërkim nga FBI.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/03/06/doppelpaymer-arrestohen-dy-anetare-te-bandes/