Dokumentet e Pentagonit online në Discord dhe Telegram

Departamenti Amerikan i Drejtësisë dhe Pentagoni kanë nisur një hetim për të gjetur autorin e rrjedhjes së informacionit. Dokumentet e shumta top-sekret, duke përfshirë ato që detajojnë planet në lidhje me luftën në Ukrainë, kanë dalë në internet që nga fillimi i marsit. Dokumentet u shfaqën për herë të parë në Discord.

Intelligence leak: gjueti spiunësh
Ekzistenca e dokumenteve të klasifikuara u zbulua nga New York Times, pas publikimit të pesë imazheve në kanalet ruse Telegram. Në realitet, disa prej tyre ishin shfaqur në fillim të marsit në një kanal Discord kushtuar lojës Minecraft. Më vonë ata përfunduan në 4chan, Twitter dhe media të tjera sociale.

Dokumentet janë fotografuar (prandaj nuk janë skanuar). Disa u modifikuan përpara se të publikoheshin në internet (për shembull, numri i viktimave midis ushtarëve rusë u zvogëlua), kështu që qeveria ukrainase supozoi se ato ishin false. Megjithatë autenticiteti i tyre është konfirmuar nga Shtetet e Bashkuara. Pentagoni ka folur qartë për rreziqe serioze të sigurisë kombëtare.

Nuk është ende e mundur të përcaktohet burimi origjinal (gjuetia për spiunin është duke u zhvilluar), por faqja Bellingcat ka rindërtuar pasazhet e ndryshme në internet. Katër imazhe të dokumenteve u shpërndanë më 5 prill në kanalin Telegram Donbass Devushka. Një përdorues më vonë postoi një foto në 4chan, i ndjekur nga shtatë të tjerë, duke përfshirë një dokument me numrin e viktimave ruse dhe ukrainase.

Më 4 mars, më shumë se një muaj më parë, dhjetë dokumente ishin postuar në serverin Minecraft Earth Map të Discord. Shtatë prej tyre më vonë u shpërndanë në Telegram dhe 4chan. Disa përdorues kanë konfirmuar se burimi kryesor i rrjedhjes ishte themeluesi i serverit (jo më në linjë) Thug Shaker Central.

Qeveria amerikane do të përpiqet të heqë dokumentet nga mediat sociale, por duket një arritje pothuajse e pamundur. Kjo ishte përgjigja ironike e Elon Musk:


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/04/10/dokumentet-e-pentagonit-onloine-ne-discord-dhe-telegram/