Deepfake: Midjourney pezullon aksesin falas

Shumë përdorues me siguri kanë parë imazhet e Papa Françeskut të veshur me një xhaketë të bardhë të mbushur. Këto imazhe janë Deepfake të krijuara me versionin më të fundit të Midjourney. Shërbimi u përdor gjithashtu për të gjeneruar imazhe të arrestimit të Donald Trump. Kompania e themeluar nga David Holz ka vendosur të bllokojë aksesin falas për të parandaluar abuzimin me teknologjinë.

Shumë deepfaketë mëdha: Midjourney mbyll provën falas
DALL-E 2, i integruar në Bing Image Creator, është padyshim teknologjia më e njohur. Por ka shërbime të tjera që ju lejojnë të krijoni imazhe që nuk ekzistojnë nga një përshkrim teksti. Një prej tyre është Midjourney. Versioni i fundit 5 ka përmirësuar shumë cilësinë e imazhit, pothuajse duke arritur një nivel fotorealist. Në shumë raste është e vështirë të kuptosh se ato janë “deepfake”.

Midjourney ju lejoi të gjeneroni 25 imazhe në Discord falas, përpara se të abonoheni për 10 dollarë/muaj. Rreth shtatë muaj më parë, themeluesi dhe CEO David Holz tha se ishte e pamundur të krijoheshin falsifikime të thella. Kjo deklaratë nuk është më e vlefshme me versionin 5 të teknologjisë.

Holz komunikoi se qasja e lirë është bllokuar për të shmangur abuzimin. Kompania ka implementuar disa filtra për të parandaluar gjenerimin e disa llojeve të imazheve. Për shembull, nuk është e mundur të përdoret fjala “i arrestuar” në përshkrim, por kufizimet mund të anashkalohen lehtësisht.

Dje disa ekspertë dhe sipërmarrës të njohur, përfshirë Elon Musk, kishin theksuar rreziqet që rrjedhin nga inteligjenca gjeneruese artificiale, duke kërkuar pezullimin e zhvillimit për të paktën gjashtë muaj.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/03/30/deepfake-midjourney-pezullon-aksesin-falas/